Ekonomi

Kina på väg att slopa kontanter

Facebook har den senaste tiden fått stor uppmärksamhet för planerna på att lansera en egen kryptovaluta (libra). Det är naturligtvis intressant, men direkt världsomvälvande är det att Kina har smugit i bakvattnet och står i startgroparna för att införa en egen digital valuta som ska ersätta kontanter.

– Peking vill öka sin konkurrenskraft internationellt och samtidigt minska kostnaderna för papperspengar, säger Inge Klaver, makroanalytiker på Nordea Research i Sverige.

Mycket kring den kinesiska kryptovalutasatsningen är ännu höjt i dunkel. Men projektet har president Xi Jinpings stöd och det ryktas att den ännu namnlösa valutan kan komma att införas under 2020. Enligt bedömare kan valutan hjälpa Peking att hålla ännu bättre kontroll på penningmängd och valutaflöden – men den kan också bli enklare att sprida över världen än nuvarande yuan.

Inge Klaver, makroanalytiker på Nordea Research.

– Kina skulle framöver kunna betala underleverantörer som jobbar med nya sidenvägen i digital valuta. Det skulle göra att den sprids mycket snabbt, säger Klaver.

Nya sidenvägen är ett samlingsnamn på Pekings storsatsning på byggen av bland annat vägar, höghastighetståg, hamnar och energianläggningar globalt. Lanserad 2013 av president Xi bedöms sidenvägen vara värd närmare 600 miljarder dollar och är tänkt att bana väg för Kinas framtida handel med omvärlden.

– För Kina är det strategiskt viktigt att utmana det faktum att den största delen av världshandeln i dag sker i amerikanska dollar, påpekar Inge Klaver.

Kinas centralbank leder övergången mot en digital valuta.

Själva övergången till digital valuta är tänkt att ske i två steg: Först växlar Kinas centralbank in de yuan som finns hos landets banker och finansinstitut. Sedan växlar bankerna in sedlar och mynt från kinesiska medborgare. Bytet bedöms inte bli så dramatisk eftersom en stor del av kineserna redan är uppkopplade och använder digitala betaltjänster som alipay och wechat. 

Det nya systemet byggs enligt internationella medier med hjälp av så kallad blockchain- eller blockkedjeteknik. Det hyllas som innovativt, men bedömare varnar också för att Kina med valutan kan komma att övervaka sina medborgare i ännu högre grad.

Inge Klaver bekräftar att det finns en oro för att det nya valutasystemet ska avslöja exakt hur kineser använder sina pengar.

– Men redan i dag vet staten om man tagit ut pengar i en uttagsautomat, säger hon.

Finns det liknande projekt i andra delar av världen?

– Många centralbanker arbetar på att ta fram digitala valutor, det svenska projektet med e-krona har kommit ganska långt. Men Kina blir nog först.

Publicerat 07.01.2020