Innovation

Grönt energilyft

Vätgas är det gröna energihoppet. Eller som EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans säger: ”Den nya energins rockstjärna.”

Vätgas AirbusZEROe Blended Wing Body Concept
Bild: ©Airbus

Grön vätgas framställs av väte och syre med el från förnybara källor och släpper bara ut vattenånga. Vätgas kan efter tekniska modifieringar ersätta fossila bränslen inom industrin, flyget, lastbilar och kraftvärme och kan dessutom användas för att lagra el från sol och vindkraft – och betydligt längre än dagens batterier.

Att utvinna vätgas är ingen nyupptäckt metod, tvärtom, men de senaste åren har gasen seglat upp som den energiform många regeringar och storbolag vill satsa på nu när samhället måste nå sina klimatmål.

I somras lanserade EU-kommissionen en vätgasstrategi och upp till 5 000 miljarder kronor är öronmärkta för att investeras i omställningen. 

Gruvjätten LKAB ska satsa på grön vätgas för att få fram fossilfritt järn och Airbus har meddelat att man ska ha världens första noll utsläpps-flygplan i luften 2035. Det ska drivas på vätgas och ta 200 passagerare.

– Övergången till vätgas som den primära kraftkällan kommer att kräva avgörande åtgärder från hela flygbranschen, säger Guillaume Faury, vd på Airbus.

Kritiker hävdar säkerhetsrisker och att stora mängder el behövs för att utvinna vätgas, men hajpen tros vara här för att stanna.

Publicerat 04.01.2021