Ekonomi

Kan lycka mätas i pengar?

När anses man vara rik? Det beror naturligtvis helt på vem man frågar – och var i världen man befinner sig. Och vad betyder mycket pengar för ens välmående?

person sitter på en stor sedelhög och ler
Bild: Frida-AI

Enligt en undersökning som gjordes för några år sedan år sedan av fondföretaget Levler ansåg var tredje svensk att man är rik om kontosaldot visar minst 1,5 miljoner kronor. 

En summa som man inte kommer särskilt långt med i USA. Den amerikanska banken Charles Schwab har publicerat en rapport som visar på att en majoritet av amerikaner menar att det krävs en förmögenhet på minst 2,5 miljoner dollar för att kunna hävda rikedom, något som relativt få svenskar kan stoltsera med.

Fast den stora frågan är ju ändå om man blir glad av pengar. Enligt en studie från University of Pennsylvania ger pengar lycka upp till en viss gräns, som de hävdar är 100 000 dollar per år.

Men de får mothugg av forskaren Matthew Killingsworth från Wharton Business School, som i en artikel i affärsmagasinet Forbes hävdar att pengar verkligen ger lycka, och att det inte finns någon övre gräns för det. Lyckan accelererar med bankkontot.

För att komma fram till denna slutsats undersökte Killingsworth mer än 1,7 miljoner datapunkter från en grupp bestående av 34 000 människor, som kontinuerligt delade med sig av sina känslor och tankar i vardagen kopplade till sin ekonomi.

Men vad som också framkom var att det sällan handlar om pengarna i sig, utan om möjligheterna de skapar. Där är forskningen entydig: Att kunna hjälpa andra eller omvandla pengar till upplevelser är vad som skänker verklig lycka.

Killingsworth skickade också med en liten brasklapp:

”Men om du är rik och mår eländigt, så kommer pengar inte att hjälpa dig ett dugg.”

Publicerat 28.04.2025