Kamp för fred
Från Suez och Gaza till Kongo-Kinshasa och det som en gång var Jugoslavien.
I 75 år har FN:s fredsbevarade styrkor skickats till krishärdar i världen.
Vi gratulerar en organisation som bara blir viktigare med åren.
Började som ”djärvt experiment”
FN:s fredsbevarande insatser etablerades 1948. Då fattade säkerhetsrådet beslut om att skicka militärobservatörer till Mellanöstern för att övervaka vapenstilleståndet mellan Israel och dess arabiska grannländer. FN:s nuvarande generalsekreterare António Guterres har kallat initiativet ett ”djärvt experiment”.
Sverige började delta i och med Suezkrisen 1956. Mellan 1956 och 1967 skickades 12 000 blågula soldater till Suez (Egypten) och Gaza. FN:s fredsinsatser ska omfatta civilskydd, konfliktförebyggande åtgärder och främjande av mänskliga rättigheter.
I 125 länder
Genom åren har över 2 miljoner fredsbevarare från 125 länder deltagit i 71 olika insatser. Bland de mer omskrivna finns de i Liberia, Kambodja, Libanon och Cypern. I nuläget är tolv operationer och 87 000 soldater på plats i Afrika, Asien, Europa och Mellanöstern.
Framgångar och misslyckanden
En rad länder har återgått till stabilitet tack vare fredsstyrkornas närvaro. Bland dessa finns Liberia, Sierra Leone, Elfenbenskusten och Kambodja, framhåller Jean-Pierre Lacroix, chef för de fredsbevarande insatserna, för nyhetsbyrån AP. Men FN-styrkorna misslyckades med att stoppa folkmordet i Rwanda 1994, då närmare 800 000 människor miste livet. Man klarade inte heller att hindra massakern i Srebrenica i Bosnien 1995, då över 8 000 män och pojkar dödades.
FN-chefen om framtiden
Fredsbevararna är ”en ledstjärna för hopp och skydd för utsatta civila i en allt farligare och mer osäker värld”, sa generalsekreterare António Guterres nyligen. Men FN:s ledning efterlyser också en ny typ av insats, styrkor som klarar att hantera terrorism, klimathot och falska nyheter.
Publicerat 25.07.2023