Ekonomi

Juridiken i bonusfamiljen – ett dilemma för många

bild: Shutterstock

Kärnfamiljen med gifta föräldrar och gemensamma barn är fortfarande den norm som svensk familjerätt utgår från. Men vad gäller om man gifter om sig, får fler barn och bonusbarn och hur ska man tänka – vad blir rättvist? Private Bankings familjerättsjurister Catharina von Harten och Heléne Rydberg Unger belyser på ett personligt sätt det strikt juridiska men även mer känslostyrda frågor om rättvisa, ekonomiska behov och relationer över tid.

Vad betyder ordet bonus? Det kommer från latinet och betyder ”god”. En bonus kan vara just det, en extra förmån att få en relation med sin partners barn och familj. De gamla epiteten styvmor och styvbarn leder ofta tankarna till något som inte alls är positivt.

Catharina von Harten, familjerättsjurist

Vad säger lagen?

De två stora och viktiga frågorna inom den ekonomiska familjerätten är:

• Hur fördelas tillgångarna i händelse av separation/äktenskapsskillnad?

• Hur ska arvet fördelas, vid den förste makens/sambons frånfälle och hur blir fördelningen när den siste maken/sambon går bort?

Det som vi familjerättsjurister upplever är svårast för våra kunder är hur man ska se på arvsfrågan. Lagstiftningen gör väldigt stor skillnad mellan gemensamma barn och bonusbarn (eller särkullbarn som det heter i lagtext).

Arvsregler i korthet

En efterlevande make ärver inget om den avlidne enbart har särkullbarn. Finns det även gemensamma barn så ärver efterlevande make dennes andel på grund av att gemensamma barn inte har rätt till arv förrän efter båda föräldrars död.

Sambor ärver aldrig varandra vilket innebär att både särkullbarn och gemensamma barn får ut sitt arv direkt.

Genom att upprätta ett testamente kan man förordna att arvet ska fördelas på annat sätt än vad lagen föreskriver. Barnens rätt till arv kallas arvslott men den kan minskas ner till hälften (så kallad laglott).

Heléne Rydberg Unger, familjerättsjurist

Vanliga funderingar om fördelning av arv

Ibland träffar vi kunder som säger att ”Jag vill trygga min partner när jag avlider men jag vill inte förfördela mina barn”. Den ekvationen går inte ihop. Du måste göra en prioritering. Vad är viktigast för dig, är det att barnen får ut sitt fulla arv eller är det viktigast att trygga din efterlevande partner? Det är för många av oss svåra frågor och tuffa beslut att ta. Du kan inte gå till juridiken och finna svaret på vad som är rättvist, det måste du själv fundera över och komma fram till.

För att lättare fatta rätt beslut kan du ställa dig följande frågor:

Hur ser din partners egen förmögenhet ut, finns det ett verkligt behov för denne att ärva dig? Vill din partner bo kvar i er gemensamma bostad?

Vilka behov har barnen, hur gamla är barnen, vilken ekonomisk situation har de? Vill du gynna din partners barn eller dennes barnbarn?

Finns det särskild egendom (till exempel sommarhuset som gått i arv i generationer eller aktier i familjeföretaget) som du vill ska gå vidare till barn?

Några tips till dig som bonusförälder

Ibland kan det vara bra att gynna sin partner, på så vis att denne får nyttjanderätten till permanentbostaden under ett antal år men att äganderätten övergår direkt till barnen vid arv. I andra fall kan en försäkring med partnern som förmånstagare vara ett alternativ medan allt arv går till barnen. Ett tredje alternativ kan vara att barnen får ut hälften av sitt arv (laglotten) när du går bort och att de sedan får ut resterande andel av arvet när din partner går bort.

Har du frågor om arv och testamente?

Prata med din rådgivare i Private Banking, som sätter dig i kontakt med en jurist. Bra att veta under rådande omständigheter är att juristerna just nu erbjuder onlinemöten och telefonmöten.

Vi vill understryka att reglerna om arv i kombination med regler om bodelning och försäkringar hänger ihop och det är mycket viktigt att se helheten. Det går inte att bryta ut bara frågan om arv. Av utrymmesskäl har vi inte möjlighet att närmare gå in på reglerna om bodelning eller försäkringar i denna artikel.

Ytterligare en sak att tänka på är att familjejuridiska handlingar bör ses över löpande. Den ekonomiska situationen förändras för alla i familjen över tid likväl som relationer och prioriteringar förändras.

Slutligen – familjerätten handlar inte bara om juridik utan också mycket om känslor. Vi familjerättsjurister på Nordea Private Banking hjälper gärna till med vägledning och förslag till lösningar samt upprättandet av dokument. Det är viktigt att gå igenom ägandet i familjen och se över vad som händer både vid separation och dödsfall. Men det viktigaste är att tänka igenom hur du vill ha det, med hänsyn till alla i din familj.

Publicerat 01.10.2020