Personligt

”Jag var 39 år och hade ingen aning om framtiden”

Han har grundat ett miljardbolag, varit hyllad borgmästare i New York men också fajtats mot storleken på läskedrycksflaskor. Allt började när världens nu sjunde rikaste man Michael Bloomberg som 39-åring fick sparken från sitt jobb på investeringsbanken Salomon Brothers – och en påminnelse om att det aldrig är för sent att börja om.

Michael Bloomberg
Från anställd till superentreprenör. När Michael Bloomberg kickades från sitt jobb på en investeringsbank startade han det finansiella informationsbolaget Bloomberg. I dag är han världens sjunde rikaste person.

Pinsamt och sårande. Nu 81-årige Michael Bloomberg berättar om uppsägningen i ett öppenhjärtigt inlägg i sociala medier. Men där skriver han också att den där dagen i augusti 1981 blev en vändpunkt i hans liv. Det var nämligen då han började jobba med idén som ”nästan alla” tyckte var tokig, den som kom att bli det finansiella informationsföretaget Bloomberg. 

”Vad vi lär oss av våra nederlag och vad vi gör med den kunskapen är vad som har betydelse — det är det som definierar oss”, konstaterar han i inlägget. 

Här är din guide till mannen som inte räds att utmana varken Donald Trump eller USA:s mäktiga vapenlobby – och som sannolikt aldrig kommer att pensionera sig.   

Mike Bloomberg
Klimatet, utbildning, folkhälsa och insatser mot vapenvåld. Affärsmannen och politikern Michael Bloomberg har många hjärtefrågor.

Det började i Boston

Michael Bloomberg föddes 1942 i en judisk medelklassfamilj i Boston i Massachusetts. Pappa William var revisor och mamma Charlotte hemmafru. Hemma hos Bloombergs värderades hårt arbete, kunskap och samhällsengagemang. 1964 tog Michael Bloomberg en kandidatexamen i elektroteknik vid Johns Hopkins University och senare en masters i ekonomi vid Harvard Business School. Han var gift mellan 1975 och 1993 med brittiska Susan Brown som fortfarande beskrivs som hans bästa vän. Paret fick två döttrar. Sedan år 2000 lever Bloomberg med Diana Taylor, som varit chef för en tillsynsmyndighet för New Yorks banker.

Kickades – och blev entreprenör

År 1981 var ett omvälvande år. När Salomon Brothers, hans arbetsgivare sedan femton år köptes upp, blev Michael Bloomberg uppsagd. På Linkedin berättar han: “Det blev en vändpunkt i mitt liv. Jag var 39 år och hade ingen aning om framtiden… Morgonen efter min sista dag började jag arbeta på en idé som nästan alla tyckte var galen, en idé som blev Bloomberg.” 

Mobiltelefon med Bloomberg-logotypen i skärmen, mobilen ligger på en massa pengar
Bloomberg, finansinformationsbolaget Michael Bloomberg grundade efter att fått sparken som 39-åring, har nu närmare 20 000 anställda världen över.

Resten är som det heter historia.

Företaget han grundade erbjuder terminaler som samlar och hanterar finansiell information. I dag har det 325 000 abonnenter, är värderat till 22 miljarder dollar och sysselsätter nära 20 000 personer på 176 kontor världen över. Bloomberg driver även flera mediekanaler.

Michael Bloomberg är god för 95 miljarder dollar, vilket gör honom till världens sjunde rikaste person, enligt tidskriften Forbes. 

Borgmästare Bloomberg

Efter tjugo år som vd bytte Bloomberg bana. 2001 gick han med i Republikanska partiet och blev New Yorks borgmästare efter ett framgångsrikt val, bara månader efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september samma år. Under sina tre mandatperioder fokuserade Bloomberg på utbildning, hållbarhet och folkhälsa. Han införde tidigt rökförbud på offentliga platser, försökte förbjuda försäljning av stora (4 liter eller större) läskedrycksflaskor och sägs vara särskilt stolt över att medellivslängden för New Yorkbor ökade under hans mandatperiod, som pågick fram till 2013. Den socialt liberale Bloomberg ändrade också partitillhörighet till oberoende inför sitt sista omval.

Borgmästare Michael Bloomberg med Kommunfullmäktiges talman Christine Quinn deltar i New York Citys Pridemarsch
Pride! Michael Bloomberg fotograferad i Pridetåget 2012 när han var New Yorkborgmästare. Bredvid Bloomberg går den demokratiska politikern Christine Quinn, som då var den första öppet homosexuella talmannen i New Yorks lokala stadsstyre. 

År 2018 registrerade sig Michael Bloomberg som demokrat. En tid senare lanserade han sin presidentkampanj med siktet inställt på att stoppa den då sittande Donald Trump från att väljas om. Bloomberg kallade Trump för bedragare och en ”skällande clown”. 

– Vad tror ni om att aldrig någonsin twittra från Ovala rummet, frågade han bland annat i sina kampanjtal.  

Bloomberg, som är för samkönade äktenskap och skärpta vapenlagar, kastade dock in handduken förhållandevis tidigt i primärvalsrörelsen och ställde sig bakom den nu sittande presidenten Joe Biden. 

Filantropin flödar

2010 skrev Michael Bloomberg under The Giving Pledge, ett initiativ startat av Bill Gates och Warren Buffett enligt vilket rika förbinder sig att ge bort minst hälften av sina förmögenheter. Hans stiftelse Bloomberg Philanthropies fokuserar på fem områden: konst, utbildning, miljö, innovation och folkhälsa. Hittills har över 14,4 miljarder dollar donerats till olika projekt. Michael Bloomberg stödjer gärna de institutioner han skapat vid ”sina” lärosäten: Bloomberg Center for Cities vid Harvard University som utbildar borgmästare samt Bloomberg Center for Public Innovation vid Johns Hopkins University som arbetar med innovation inom lokal politik. Bloomberg Philanthropies grundar ofta sina initiativ på data, precis som entreprenören Michael Bloomberg en gång i tiden.

Mike Bloomberg
Inte bara morfar, utan även entreprenör, filantrop och politiker. Michael Bloomberg, 81 år, har inga planer på att pensionera sig.

En frispråkig pilot

Genom åren har Michael Bloomberg fått kritik, bland annat för att ha uttryckt sig nedlåtande mot journalister och kvinnor. Men han har också rosats för sin insats som borgmästare och är känd som en ”doer”. Bloomberg beskriver sig själv som datanörd och vill gärna framhålla att han är morfar. Han är pilotutbildad och sägs ha en förkärlek för helikoptrar. Han gillar också hemstaden New Yorks tunnelbana och åker den så mycket som möjligt. 

Nyligen utsågs Michael Bloomberg till särskilt sändebud för klimatlösningar av FN:s generalsekreterare. Han är även ordförande i Defence Innovation Board, ett oberoende organ som är rådgivande till USA:s försvarsdepartement i frågor rörande artificiell intelligens, data och digitalisering. 


Bilder: Shutterstock

Publicerat 26.11.2023