Ekonomi

Investera i lovande och onoterade tillväxtbolag

Det råder ingen brist på startupbolag i Sverige. En knäckfråga för affärsänglar och investerare är därför att kunna hitta de mest lovande tillväxtbolagen. I Nordea Private Banking får investeringssugna kunder vägledning av specialistteamet Startup & Growth, som hjälper mer än 300 onoterade svenska techbolag att växa. Så här går det till.

Maria Smith
Maria Smith är ansvarig för specialistteamet på Nordea Startup & Growth, som stöttar tillväxtbolag.

Sverige har en av världens starkaste techsektorer. I förhållande till vår befolkningsmängd brukar vi placera oss i toppskiktet i olika internationella undersökningar när det gäller antalet mångmiljardvärderade techbolag och volymen av riskkapital.

Flera svenska techbolag har på ett halvtannat decennium vuxit från nästan ingenting till att bli världsledande i sin kategori. För investerarna har den här utvecklingen resulterat i en värdestegring som i många fall vida överstiger börsens.

Men historisk avkastning är som bekant ingen garanti för framtida sådan. En utmaning för de som vill investera i unga – och potentiellt snabbväxande – teknikdrivna bolag är att kunna skilja agnarna från vetet.

Finansiering kan sätta fart på tillväxten

En annan viktig sak att ha i åtanke är att växande techbolag på många sätt har helt andra förutsättningar än mer traditionella företag.

Ofta får de offra tidig lönsamhet till förmån för tillväxt – och för att överbrygga gapet behövs kapital. I gengäld kan tillväxtbolag, när de väl har organisationen och erbjudandet på plats, många gånger växa betydligt snabbare än andra bolag. Och det på en global marknad.

Maria Smith
Att bedöma tillväxtbolag är sällan samma sak som att bedöma etablerade, börsnoterade företag, menar Maria Smith.

Det här är en del av bakgrunden till Nordea Startup & Growth, ett specialistteam inom Nordea som stöttar just tillväxtbolag.

– Vi har och har haft flera enhörningar i vår portfölj, alltså startupbolag som värderas till mer än en miljard dollar. Men det är relativt svårt för investerare att hitta riktigt bra onoterade bolag i tidig fas. Därför är det väldigt roligt att kunna erbjuda våra Private Banking-kunder möjligheten att möta och investera i bolag på olika ställen i deras tillväxtresa och kapitalresa – både på pre seed-nivå, seed-nivå och scale up-nivå, säger Maria Smith, som är ansvarig för teamet.

Kapital och idéer möts

Hon understryker att det är viktigt att förstå tillväxtbolagens speciella förutsättningar. Traditionella mått – som används vid investeringar på börsen – ger sällan en rättvisande bild av hur onoterade tillväxtbolag faktiskt mår. I stället kan andra indikatorer vara mer betydelsefulla, såsom hur länge kassan räcker, eller hur snabbt bolagen kan ställa om mot lönsamhet om viljan finns.

– Det här är framtidens stora svenska bolag och dem ska vi satsa på, och ge förutsättningar att växa både i form av rådgivning och möjlighet till kapital. Vi arbetar därför aktivt med att sammanföra dessa bolag med våra Private Banking-kunder och andra investerare. Finansiering via banken är förstås också viktig här, liksom våra stora internationella nätverk, säger Maria Smith.

Möjligheten att kunna bidra med sin kunskap och kompetens är – utöver avkastningspotentialen – en viktig drivkraft för många investerare som satsar på tech och tillväxt. I Nordea har Private Banking och Startup & Growth därför gjort gemensam sak för att underlätta mötet mellan investerare och entreprenörer.

Maria Smith
Relationer är livsviktiga för alla framgångsrika företag, men kanske speciellt för tillväxtbolag som letar finansiering.

Ett av verktygen är matchmaking-möjligheter, såsom digital “speed dating”, där investerare och affärsänglar får möjlighet att träffa relevanta bolag och entreprenörerna bakom dem.

– Relationer är viktiga och vi vill underlätta att rätt investerare träffar rätt bolag, så att både tillväxtbolag och deras investerare kan göra en riktigt fin resa.

Från en halv miljon och uppåt

Vilka är det då som brukar investera i dessa bolag? Enligt Maria Smith träffar de ängelinvesterare på flera olika nivåer, helt enkelt eftersom portföljbolagen skiljer sig så mycket åt.

– De flesta investeringar ligger kanske från runt 500 000 kronor och uppåt. Någon övre gräns finns det däremot inte. Vi hanterar bolag som just börjat sin resa och de som redan är miljardvärderade. Så jag skulle faktiskt säga att alla som är intresserade av att investera i spännande onoterade bolag är välkomna att höra av sig till sin rådgivare i Private Banking och vara med på något av våra evenemang.


Vill du veta mer om hur du kan investera i startup-bolag?
Ta kontakt med din rådgivare i Private Banking som kan lotsa dig vidare.

Är du ännu inte kund? Välkommen att kontakta oss för mer information.


Text: Björn Wallenberg Foto: Henric Uhrbom

Publicerat 13.06.2024