Ekonomi

Investera i Lego – säkrare än guld?

Det har länge pratats om att Lego är säkrare än guld och har en värdeökning som många bara kan drömma om.

En modell av Star Wars Millennium Falcon i en glasmonter i Lego-butiken, med legobox-set på hyllorna
Foto: Shutterstock

Det är en sanning med modifikation, förstås, men nu har ekonomer vid Higher School of Economics i Moskva, ett av Rysslands mest ansedda universitet, kommit fram till att Legobitarnas värde stiger med 11 procent årligen.

Forskarna analyserade 2 322 oöppnade Legokartonger från åren mellan 1987 och 2015 och studien publiceras i januarinumret av Research in International Business and Finance.

– Vi är vana vid att människor köper smycken, antikviteter eller konstverk som en investering, säger Victoria Dobrynskaya, professor i ekonomi och finans vid HSE och medförfattare till studien, i en artikel från universitetet.

– Tiotusentals affärer görs på Legos secondhand-marknad. Även om man tar hänsyn till de låga priserna på de flesta set är det en enorm marknad som inte är så känd bland traditionella investerare.

Nyckelord för hugade säljare är förstås ”oöppnade kartonger”. Nyskick är det som gäller oavsett om det är småbyggen eller stora, som en av toppsäljarna från Lego Star Wars. ”10179 Ultimate Collector's Series Millennium Falcon” är den heliga graalen och såldes – i obruten originalförpackning – för 4 700 euro häromåret. Nypris: 420 euro.

Precis som med antikviteter och konst är Lego inget för den oerfarne spararen. Det är inte så enkelt som att köpa den nya ännu större Millennium Falcon som finns ute nu för runt 10 000 kronor. För det gäller att både kunna sitt Lego och förstå marknaden, enligt finansanalytikern Laith Khalaf.

– Avkastningen från Lego ser ganska häftig ut, men investerarna måste se upp då värdet av samlarobjekt kan vara sårbara för modenycker. Det skadar aldrig att köpa några bitar som en hobby, och man kan mycket väl tjäna lite pengar på det – men vill man säkra sin pension föreslår jag nog mer traditionella aktier och obligationer, säger han till The Telegraph.

Fördelen med Lego är annars att man ju kan ha roligt med det – och även ett använt Lego utan kartong är både hållbart och eftertraktat. Därför är världens bästa leksak perfekt att gå i arv till barn och barnbarn om man nu inte lyckas sälja det dyrt.

Publicerat 03.01.2022