Personligt

I säkra händer

Lösningsorienterad, företagsam och ständigt i rörelse. Som ansvarig för juristerna på Nordea Private Banking trivs Pernilla Frisk med ett jobb som aldrig står still.

Pernilla Frisk inne på nordeas kontor
Pernilla Frisk, som leder Nordea Private Bankings jurister, kallas ibland internt för popcornmaskinen. Detta eftersom hon ständigt kommer med nya idéer.

Göteborg, 2005: Pernilla Frisk har knappt hunnit blivit varm i kläderna som affärsjurist på Nordea Private Banking då en av hennes kunder, i all välmening, flaggar sin åsikt för henne i slutet av ett möte: ”Pernilla, du kommer aldrig att överleva på bank. Jag ger dig ett halvår.”

– Det har gått över 17 år nu, ler Pernilla Frisk och lutar huvudet mot den soldränkta fasaden till Nordeahuset på centrala Kilsgatan i Göteborg. Jag tror den där kunden såg entreprenörskapet i mig, och trodde att jag inte skulle få utlopp för det. Men det skulle visa sig bli tvärtom: trots att det är så stor organisation, finns en tydlig entreprenörsanda här.

Det är en varm sensommarförmiddag och i fasaden kan man se stadens landmärke speglas. Här, på kontoret i närheten av Lilla Bommen, arbetar Pernilla Frisk fortfarande till viss del som affärsjurist, men framför allt är hon ansvarig för alla juristerna på Nordea Private Banking i Sverige. Ett team på totalt tio jurister utspridda till Stockholm, Göteborg och Malmö och med kompetenser inom familjejuridik, affärsjuridik och stiftelsejuridik. Och de har att göra.

Pernilla Frisk inne på nordeas kontor
Nordeas Private Bankingkunder behöver juridisk hjälp i en rad skiftande frågor. Pernilla Frisk och hennes team hanterar frågor som handlar om det mesta, från utländska fastigheter till konstinnehav och arvsfrågor.

Pernilla Frisk

Ålder: 53 år.

Bor: I Göteborg.

Familj: Maken Ulf och barnen Anna, 22 och Erik, 19.

Titel: Ansvarig för Nordea Private Bankings affärs- och familjerättsjurister.

Karriär i korthet: Juristexamen vid Göteborgs universitet, arbetade först inom domstolsväsendet, sedan på advokatbyrå och har varit på Nordea 2005.

Motto: ”Hur svårt kan det vara?”

Lektyr på nattduksbordet: Shuggie Bain av Douglas Stuart.

– Många av våra Private Banking-kunder är, eller har varit, företagare och det är inte ovanligt att man äger skog, hyresfastigheter eller bostäder utomlands. Juridiken är viktig för våra kunder. Inte minst för att säkerställa att förmögenheten hamnar där man vill att den ska hamna om det skulle ske en förändring i ens liv, säger hon och utvecklar:

– Våra rådgivare kan göra ett fantastiskt jobb för att skapa avkastning, men om sedan hälften av förmögenheten försvinner i samband med ett arv, som exempelvis går till en före detta svärson eller -dotter om ens barn skiljt sig, spelar avkastningen mindre roll. Det är viktigt att ta hjälp och planera för situationer så att man vet vad som händer med ens förmögenhet och företag om man blir sjuk, skiljer sig eller går bort.

Pernilla Frisk utomhus i göteborg
Juristchefen Pernilla Frisk säger att entreprenörsandan är tydlig på Nordea Private Banking.

Kläcker ständigt idéer

Vi går in till det öppna kontorslandskapet. När Pernilla Frisk började här fanns 50 medarbetare inom Private Banking, i dag består gruppen av närmare 270. Hon kom med sju år på advokatbyrå i ryggen, där hon främst hade arbetat med frågor kring köp och försäljning av bolag (M&A), börsintroduktioner (IPO) och generationsskiften. Med sig hade hon lärdomar som skulle visa sig komma väl till användning.

– Från början hade man inte full koll på hur man skulle kunna använda min erfarenhet inom dessa områden, men jag hade en chef som ändå förstod att de är viktiga delar inom private banking, för det är där det skapas förmögenheter. Så jag fick ganska fria händer och det har varit fantastiskt att få ha varit med att bygga upp verksamheten, teamet och det sätt vi arbetar på.

Internt kallas hon av vissa för popcornmaskinen – för att det alltid tycks finnas nya idéer på gång.

Pernilla Frisk utomhus i göteborg
Pernilla Frisk växte upp i en företagarfamilj i Småland, något hon säger har präglat henne.

– Jag letar ständigt efter lösningar. De kommer hela tiden: på promenaden, i samtalen, när jag tränar... Det finns inget som inte går att lösa!

Inställningen går att spåra till uppväxtåren, först i Småland och sedan i Skaraborg. Med en företagare till pappa finns nyfikenheten, ledarinstinkten och ingenting är omöjligt-attityden i blodet.

– Min pappa har alltid varit otroligt positiv och driven. I hans värld finns det inga hinder och det har jag nog fått från honom.

Än i dag diskuteras ledarfrågor hemma vid köksbordet, nu med maken Ulf som är civilingenjör och divisionschef. Men i stället för att själv bli företagare lockade bredden och variationen i juristyrket henne till att söka juristprogrammet i Göteborg som tjugoåring.

– Jag fastnade för att juridiken är så spännande och att den speglar förändringar i samhället. Den är inte statisk, det kommer nya lagar och rättsfall hela tiden, vilket gör att jag lär mig nya saker varje dag. Det är nog det som är min drivkraft: att ständigt utvecklas och att utveckla andra.

Pernilla Frisk utomhus i göteborg
Möten, coaching, kundträffar, idékläckande och träning. Juristchefen Pernilla Frisk säger sig ha hittat en bra balans på jobbet.

Vårdar sitt team

Hon drogs snart till ledarrollerna. Den första fick hon 2009, då hon blev ansvarig för Nordeas affärsjurister i Sverige, några år senare gjorde man en omstrukturering och Pernilla blev ansvarig för alla 26 private banking-jurister i Norden. Sedan 2018, efter ytterligare en omstrukturering, leder hon den svenska delen.
– En av mina främsta uppgifter är att se till att jag har rätt team och medarbetare, vilket jag verkligen känner att jag lyckats med. Att Nordea är en så stor och betydande aktör är nog en viktig anledning till att man dras till oss, men också för att vi blivit en grupp med otroligt skickliga affärs- och familjerättsjurister. Jag skulle säga att vi har Sveriges bästa juristteam inom private banking.

På vilket sätt sticker ni ut?

– Vi samarbetar mycket och drar nytta av varandras kunskaper. Många gånger är det komplexa frågor vi har att göra med och där har vi blivit bra på att ta hjälp av våra olika specialistkompetenser och hitta synergieffekter. Vi har också ett nära samarbete med våra nordiska juristkollegor, vilket jag tror är unikt.

Pernilla Frisk utomhus i göteborg
Juristchefen Pernilla Frisk är lösningsorienterad. Hennes motto lyder ”Hur svårt kan det vara?”.

Vad är viktigt för dig som ledare?

– Förutom att utveckla varje individ och teamet som helhet är det att kunna ge medarbetarna rätt förutsättningar och utrymme att prestera, och att de ska känna sig trygga i det.

I ett hörn vid Pernilla Frisks skrivbord står ett par gympaskor som vittnar om morgonrutinen: att stoppa klackarna i väskan, snöra på sig joggingskorna och promenera till jobbet – denna morgon med kollegan och familjerättsjuristen Caroline Törnqvist i telefonluren.

– Jag älskar att röra på mig. Jag tränar flera gånger i veckan – allt från hot yoga till simning.

Träffar kunder

Det har också rört sig mycket inom private banking de senaste åren. Men effekten av pandemin var inte vad hon först föreställde sig.

– Plötsligt såg vi en boom inom köp och försäljning av bolag. Under 2020 var det väldigt högt tryck på börsintroduktioner men 2021 slog man all time high. Det kan man tycka är lite märkligt, att det skulle ske mitt under en brinnande pandemi.

Pernilla Frisk utomhus i göteborg
Juristchefen Pernilla Frisk har varit på Nordea i över 17 år. Från Göteborg leder hon jurister på såväl det egna kontoret som i Stockholm och Malmö.

Men i år bröts trenden.

– Under 2022 har vi tvärtom sett en klar minskning inom båda dessa områden – nu har i stället köpare och säljare svårare att möta varandra. Att det blir färre företagsförsäljningar och börsintroduktioner är dock väntat med tanke på konjunkturläget. Behovet av juristhjälp påverkas inte av det, vi kommer fortsatt ha många företagare som kunder och inom familjejuridiken finns det alltid behov.

Själv träffar Pernilla Frisk gärna kunder så ofta hon har tid.

– Jag älskar att kombinera ledarrollen med min specialistkunskap som affärsjurist. Att jag fortfarande har kundmöten regelbundet ger mig förståelse för verksamheten, vilket i sin tur nog gör mig till en bättre ledare. Dessutom älskar jag möten med människor.

Som följd av pandemin sker en hel del kundmöten fortfarande digitalt, och här på Nordea praktiserar man hybridarbete då medarbetarna kan välja att arbeta hemifrån två dagar i veckan. En sådan dag väntar Pernilla i morgon. För i kväll ska hon och maken ta båten från Saltholmen ut till lantstället på den lilla skärgårdsidyllen Asperö.

– Periodvis har jag arbetat enormt mycket, men i dag tycker jag att jag har hittat en bra balans och att såväl vara inne i pulsen som att kunna arbeta koncentrerat från landet ger mig det bästa av två världar.

Text: Elin Liljero Eriksson  Foto: Mikael Sjöberg

Publicerat 30.08.2022