Personligt

I kärlek och business – välj rätt partner

Dags för ett rejält karriärkliv? Då kanske du ska börja med att se dig om därhemma. Att ha en ordningsam och samvetsgrann partner kan nämligen vara avgörande för karriären.

En trygg och ordningsam partner är bra för karriären. Bild: Shutterstock

En forskningsrapport som omfattar över 4 500 gifta par, som nyligen publicerades i tidskriften Harvard Business Review, visar nämligen att ordningsamhet är det enda av de fem så kallade stora personlighetsdragen som påverkar den äkta hälftens arbetsliv positivt.

De andra fyra personlighetstyperna – att vara öppen respektive extrovert, tillmötesgående eller neurotisk – spelar ingen roll för partnerns potentiella löneförhöjning eller chans att bli befordrad, noterar nyhetstjänsten Bloomberg.

Önskvärt för den framgångssugna är däremot en respektive som fungerar som en ”trygg bas”, enligt forskarna. Begreppet kommer från teorier om psykologisk anknytning, som ursprungligen utvecklades för forskning på barns förhållande till föräldrar men som psykologer insett har bäring även på vuxnas relationer.

Jennifer Petriglieri
Psykologiprofessorn Jennifer Petriglieri.

En trygg bas är en person som är pålitlig och stöttande men som också uppmuntrar ett utforskande beteende. Med andra ord är en sådan äkta hälft både sympatisk och pushande, den som enligt psykologiprofessorn Jennifer Petriglieri kan ge en ”kärleksfull kick”. Petriglieri, som intervjuat 113 par och skrivit en bok i ämnet, anser att par där den ena parten är en trygg bas bättre klarar livsutmaningar som stora flyttar, livskriser och barn. Men, varnar hon, båda kan inte vara baser samtidigt. Och om en person tar på sig rollen hela tiden blir förhållandet ofrånkomligen ojämlikt.

– Sådana äktenskap kan fungera fint, men bara så länge parterna är okej med sina roller…

Publicerat 30.03.2022