Kultur

Hurra för Hollywoodskylten

Den har förekommit i otaliga filmscener och bilder och varit föremål för parodier. Inför 100-årsjubiléet 2023 får Hollywoodskylten i Los Angeles en rejäl ansiktslyftning.

Hollywoodskylten
Hollywoodskylten är ett av Los Angeles landmärken. Men ursprungligen sattes den upp för att göra reklam för ett bostadsområde. Foto: Shutterstock.

De 13 meter höga bokstäverna i Griffith Park i Hollywood Hills har fascinerat besökare och boende i decennier. Ursprungligen restes de år 1923 för att göra reklam för det nya bostadsområdet Hollywoodland som då höll på att byggas. Tanken var att skylten bara skulle vara uppe något år men eftersom den syntes i flera av de filmer som spelades in i det då boomande Hollywood kom den att bli kvar.

På sniskan

Men den togs inte omhand särskilt väl. Ursprungsbokstäverna var av vitmålat trä, upplysta av tusentals glödlampor, och de nöttes av vind, regn och tidens tand.

På 1940-talet förstördes bokstaven H, något som generade den lokala handelskammaren så mycket att den pressade stadsförvaltningen att reparera landmärket. Det gjordes 1949 och då fattades också beslutet att slopa originalskyltens slutled ”land” ­– så att texten på berget speglade distriktet i stället för bostadsområdet.

Hollywoodskylten
Hollywoodskylten är en symbol för filmbranschen och USA i stort. 2023 fyller den 100 år. Foto: Shutterstock.

Men även dessa bokstäver blev skamfilade. På 1970-talet hade skyltens första ”O” hamnat på sniskan och det tredje helt fallit bort. En jättekampanj, med Playboygrundaren Hugh Hefner i spetsen, drogs i gång och resulterade i de 250 000 dollar som krävdes för att resa mer hållbara bokstäver i stål och gjuta en rejäl betonggrund.

Laser och cannabis

Den nygamla skylten stod färdig 1978 och det är den som nu renoveras och högtryckstvättas. Rost tas bort och närmare 1 000 liter färg ska bättra på bokstäverna inför 100-årsjubiléet.

– Den (skylten) representerar inte bara platsen Hollywood utan hela underhållningsindustrin. Los Angeles är underhållningens världshuvudstad, konstaterar Jeff Zarrinnam från organisationen The Hollywood Sign Trust för nyhetsbyrån AP.

Hollywoodskylten
Besökare kan gå till Hollywoodskylten från Griffith Parks entré eller från Griffith-observatoriet – och det finns flera vandringsleder omkring den. Många av Los Angeles turistbussar stannar också vid landmärket. Foto: Shutterstock

Los Angeles stad är restriktiv med att låta landmärket användas vid evenemang. Men vid millennieskiftet lystes den upp av en lasershow och tidigare i år sattes en tillfällig skylt, ”Rams House”, upp vid den för att fira att laget Los Angeles Rams tagit hem ligasegern Super Bowl i amerikansk fotboll.

Genom åren har skylten har även utsatt för diverse upptåg. 2017, då cannabisbruk legaliserades i Kalifornien, löd den plötsligt ”Hollyweed”. Och när påve Johannes Paulus II besökte staden 1987 stod det ”Holywood” på berget.

Publicerat 31.10.2022