Innovation

Hörlurar läser dina tankar

Massachusetts Institute of Technology driver tankeöverföringsprojektet AlterEgo.

Minns du Google Glass? De smarta glasögonen som lanserades för några år sedan men som snabbt immade igen och försvann ned i byrålådan för gott. Troligen för att det var svårt att förstå vilken nytta man hade av dem. Visst, de kom med en inbyggd kamera, men behovet av att filma och dokumentera hela livet i realtid var ändå inte så stort.

Google Glass floppade men de var ändå starten för en revolution av intelligenta AI-produkter som nu är på väg ut på marknaden. Produkter som vi kan bära med oss och som sömlöst interagerar med vardagslivet – och allra hetast är ”hearables”.

Små smarta, röststyrda hörlurar som ger oss möjlighet att vara ständigt uppkopplade och ha tillgång till all världens information på Googles plattformar. En utveckling som vi bara är i början av.

Inom en inte alltför avlägsen framtid tror forskare till och med att vi inte ens behöver öppna munnen för att kunna styra våra ”hearables” – det räcker med att vi koncentrerar oss och tänker en tanke, och så skickas ett kommando exempelvis till den egna datorn om att besvara ett mejl. Eller så kan vi med hjälp av tankeöverföring be hemroboten att städa upp i köket.

Världsledande i den forskningen är Massachusetts Institute of Technology, MIT, som driver projektet AlterEgo. Via en tunn stålbåge som går runt örat och ner längs käkbenet fångas hjärnans elektriska signaler upp. När användaren koncentrerar sig så aktiveras verktyget från AlterEgo och ska enligt forskningsrapporterna kunna läsa av vad som pågår i huvudet på oss.

Ännu är projektet dock i sin linda, och en mängd utmaningar återstår att lösa. Eller som forskarna själva konstaterar: ”Den allra svåraste nöten att knäcka är nog den att vi människor kan kontrollera vad vi säger, men vi kan inte alltid kontrollera våra tankar.”

Tvångstankar, någon?

Publicerat 12.08.2019