Kultur

Hör du till den ”sömnlösa eliten”?

”Jag sover bara fyra timmar varje natt”, kunde någon stolt skryta med på jobbet. Sedan kom sömnforskningen som sa att allt under sju timmar per dygn är oacceptabelt. Ja, rentav skadligt, och till och med sämre än rökning med högre dödlighet och övervikt som följd.

Men det finns faktiskt de (en till tre procent av befolkningen) som klarar sig på extremt lite sömn.

Denna ”Sleepless elite” somnar efter midnatt, går upp efter några få timmar och klarar sig utan vila eller tupplurar – de är effektiva, högpresterande, optimistiska och sociala. De har hög förbränning och är smalare än genomsnittet.

Ingen vet dock hur många som verkligen är ”naturligt sömnlösa”.

”Av hundra personer som tror sig behöva väldigt lite sömn är det bara fem som verkligen gör det.”

– Av hundra personer som tror sig behöva väldigt lite sömn är det bara fem som verkligen gör det, säger psykiatrikern och sömnforskaren Daniel J Buysse till Wall Street Journal.

Några studier framkastar att kortsovarna till och med är lätt maniska.

– De här människorna pratar fort. De slutar aldrig. De är alltid uppåt, fortsätter Dr Buysse. Det kan vara en form av hypomani.

Ett forskarteam vid University of California-San Francisco har hittat en genförändring i ett par naturligt sömnlösa släktingar, men det är inte så enkelt att en gen avgör hur mycket sömn människan behöver. Det handlar om många olika kombinationer.

– Mitt långsiktiga mål är att manipulera sömnen utan att riskera hälsan, säger genforskaren Ying-Hui Fu till WSJ. Vi kan alla behöva fler vakna timmar, även om vi bara använder dem till att titta på film.

Leonardo da Vinci och Benjamin Franklin lär ha varit för upptagna för att sova. Winston Churchill och Thomas Edison också, men en fäbless för siesta diskvalificerar dem som äkta kortsovare. Både Donald Trump och Barack Obama säger sig behöva lite sömn, fyra respektive sex timmar, vilket en uppsjö höga chefer också säger. Huruvida alla dessa är äkta kortsovare vet vi faktiskt inte. För den som helt enkelt inte hinner sova ordentligt, för att sedan ta igen sig på semestern eller under helgen, är bara en stressad människa som riskerar att få betala för de extra timmarna. Med sin hälsa.

Foto: Shutterstock

Publicerat 20.01.2020