Ekonomi

Hon skänkte 60 miljarder

Hon är en av 2020 års hjältar och stora filantroper: Förra året skänkte MacKenzie Scott i tysthet nästan 60 miljarder kronor till välgörenhet.

MacKenzie Scott
MacKenzie Scott. Foto: Shutterstock

Med de summorna skulle hon kunna få museiflyglar, universitet och hjälpcenter uppkallade efter sig, men det verkar inte vara hennes melodi. Bidragen har spridits mellan olika organisationer, framför allt sådana som drivs av personer med egen erfarenhet från de områden de jobbar inom. Och Scott har knappt villkorat sina generösa bidrag, något som ses som extremt ovanligt.

Men vem är hon då, MacKenzie Scott, kvinnan som hösten 2020 seglade upp i toppen av världens rikaste kvinnor?

1. Hon är Amazons första anställda och förmögenheten kommer givetvis från världens mest lönsamma skilsmässa: den från Jeff Bezos. 4 procent av Amazons aktier var 2019 värda 38 miljarder dollar. I dag beräknas hennes privata förmögenhet uppgå till 68 miljarder dollar.

2. Hon är en beläst boknörd som skrivit två kritikerrosade romaner: The Testing of Luther Albright, 2005, och Traps, 2013.

3. Hon är 50 år, mamma till fyra barn, tre söner och en dotter. MacKenzie och Jeff träffades när de jobbade på samma finansbolag på Manhattan i början av 1990-talet. De var gifta i 25 år.

4. Hon har själv gått på elitskolor som Princeton, men har bara donerat till mindre kända skolor med sämre bemedlade elever.

5. Hon vet vad pengar betyder och hur det är att förlora dem. MacKenzie Scott växte upp i en förmögen familj men när hon var tonåring utreddes pappan för bedrägeri och hennes föräldrar gick i personlig konkurs.

Publicerat 01.03.2021