Ekonomi

Hon dansar hela vägen – till banken

17-åriga Charli D’Amelio är inte bara Tiktoks största stjärna med 133 miljoner följare. Den tidigare tävlingsdansaren har en årsinkomst på 17,5 miljoner dollar – betydligt mer än de flesta börs-vd:ar på Wall Street…

Charli D’Amelio
19-åriga Charli D’Amelio har 133 miljoner följare på Tiktok och drog i fjol in 17,5 miljoner dollar. Bild: instagram

Det brukade heta att en ekonomutbildning var rätt väg för den som ville säkra rejäla inkomster. Men dagens unga har betydligt fler alternativ. Dans har till exempel visat sig vara mer lukrativt än någon kanske anat – om den är rätt förpackad och ackompanjerad av tv-serier, egendesignade kläder och andra festligheter.

Dansaren Charli D’Amelio är i nuläget den person som har störst publik på videoappen Tiktok: 133 miljoner följare, enligt tidskriften Forbes sammanställning. Och den före detta tävlingsdansarens årsinkomst, 17,5 miljoner dollar, slår med råge chefslönerna på bolag som Starbucks, McDonalds och Delta Airlines, noterar tidningen The Wall Street Journal. Medianlönen, inklusive bonusar och förmåner, för aktieindexet S&P:s vd:ar låg i fjol på 13,4 miljoner dollar, enligt tidningen.

Charli D’Amelio inledde sin Tiktokkarriär 2019, då hon började lägga ut dansvideos till låtar som var populära på plattformen.

The D'Amelio Show
The D'Amelio Show. Foto: Disney+.

Den näst högst betalda Tiktokaren är hennes äldre syster Dixie D’Amelio, som parallellt har inlett en karriär som sångerska. 20-åringen drog i fjol in 10 miljoner dollar trots att hon ”bara” har 57 miljoner följare. De båda systrarna har en gemensamt realityserie ”The D’Amelio Show” och en klädlinje kallad Social Tourist – och har jämförts med familjen Kardashian.

Nummer tre på Forbes lista är Rae Lands, vars Tiktokande gett hennes karriär som skådespelerska en rejäl skjuts. Hon har 86 miljoner följare och drog i fjol in 8,5 miljoner dollar, bland annat genom avtal med olika sponsorer.

Publicerat 28.02.2022