Personligt

Hon är filantropins stjärnskott

3,8 miljarder dollar till 465 organisationer – och det bara sedan i juni i fjol. Författaren och filantropen MacKenzie Scott, som tidigare var gift med Amazongrundaren Jeff Bezos, vet hur man ger bort pengar.

Mackenzie Scott
MacKenzie Scott har sedan 2019 skänkt nära 9 miljarder dollar till olika projekt och välgörenhetsorganisationer. Foto: Evan Agostini/Invision/AP, File/TT

Vid parets uppmärksammade skilsmässa för tre år sedan fick MacKenzie Scott 4 procent av aktierna i e-handelsjätten som maken grundat. I november hade hon en förmögenhet på drygt 60 miljarder dollar och var USA:s tredje rikaste kvinna, enligt ekonomisajten Bloombergs miljardärsindex.

Men där många stenrika personer gör filantropi till något av en PR-apparat genom att starta organisationer, ofta i eget namn, har MacKenzie Scott en mer lågmäld approach. Hon vet dock hur man får pengarna att rulla och hon slarvar aldrig. Varje mottagarorganisation granskas noggrant av hennes team.

Kan gynna fler

Syftet med det senaste guldregnet är att ”stödja underrepresenterade från alla typer av grupper”, skriver hon i ett inlägg på publiceringsplattformen Medium.

MacKenzie Scott noterar att det är lätt att tro att utsatta i ett system eller samhälle kämpar emot varandra. Men i själva verket innebär hjälp till en grupp nästan alltid fördelar även för andra: ”Cykelbanor, som är tänkta att skydda cyklister, påverkar lokala butiker och fastighetsvärdet för alla som bor i området… arbetsmarknads- och utbildningsmöjligheter för kvinnor och flickor leder till global ekonomisk tillväxt”, konstaterar hon i inlägget.

Filosofin går som en röd tråd genom MacKenzie Scotts breda givande. De organisationer hon stödjer verkar världen över och arbetar med det mesta från hälsovård och utbildning till juridisk rådgivning, bostäder, flyktingfrågor och minoritetsstöd. Men det är tydligt att hon har ett extra gott öga till grupper och organisationer som leds av kvinnor och som styrs av personer som har sina rötter i området där de verkar. I den senaste donationsrundan har hon också gett rejäla summor till Planned Parenthood, familjekliniken i USA som kritiserats av ärkekonservativa politiker för att den utför aborter.

”Rättvisa kan enbart uppnås när alla har möjligheter”, skriver hon.

Skrev om bokmal

På Medium presenterar MacKenzie Scott sig som mamma, skribent och förkämpe. Men vem är hon då, kvinnan som körde bilen till Seattle 1994, när maken satt intill och filade på affärsplanen för ett e-handelsbolag uppkallat efter en flod i Sydamerika?

MacKenzie Scott och Jeff Bezos
Vid skilsmässan från e-handelsjätten Amazons grundare Jeff Bezos fick MacKenzie Scott fyra procent av aktierna i bolaget. De är i dag värda runt 60 miljarder dollar. Foto: REUTERS/Danny Moloshok/File Photo /TT

Född i San Francisco sägs MacKenzie Scott ha älskat litteratur från tidiga år. Hon skrev sin första ”bok”, den 142 sidor långa The Book Worm (Bokmalen), på en bunt returpapper hon fick i skolan som sexåring. Så småningom tog hon en examen i engelska på anrika Princeton University på östkusten. Där hade hon bland andra Nobelpristagaren i litteratur Toni Morrison som lärare och efter studierna 1992 gjorde MacKenzie Scott research för Morrison när hon skrev boken Jazz.

Året därpå mötte hon Jeff Bezos när de båda jobbade på en hedgefond, MacKenzie Scott för att finansiera sitt skrivande. Enligt The New York Times var det Bezos stora skratt hon föll för. De två gifte sig några månader senare.

MacKenzie och böcker
MacKenzie Scott älskade böcker redan som barn. Hon har skrivit två romaner som rosats av kritiker.

På egna ben

Fyra barn, två romaner (2005 kom den hyllade debuten The testing of Luther Albright (Luther Albrights prövning) och 2013 tvåan Traps (Fällor) och ett startupäventyr senare står MacKenzie Scott nu på egna ben – och har gift om sig med kemiläraren Dan Jewett.

2019 skrev hon på och förband sig till The Giving Pledge, en kampanj som dragits i gång av Microsoftgrundaren Bill Gates och affärsmagnaten Warren Buffett och som går ut på att världens rikaste lovar att ge bort merparten av sina förmögenheter. MacKenzie Scott är på god väg, sedan 2019 har hon donerat nära 9 miljarder dollar.

Publicerat 26.04.2022