Kultur

Hola Mallorca!

Turkosa bukter, glittrande byar och besökare som Joan Miró, Mick Jagger och Richard Branson – plus var och varannan svensk… Finns det ett mer klassiskt resmål än Mallorca? Men att hitta rätt i uppsjön av hotell och villor är inte lätt. Här är fem exklusiva hotellpärlor för lediga dagar i vår och sommar.

El Llorenc Parc De La Mar
Som en dröm. Mallorca är ett förstklassigt resmål – i synnerhet om man hittar rätt boende Foto: El Llorenc Parc De La Mar

Belmond
Romantiskt och kreativt på Belmond La Residencia i Deià. Foto: Belmond Management

1. Belmond La Residencia, Deià

Superchica Deià på Mallorcas västkust har lockat kreatörer alltsedan 1920-talet. 1987 köpte Virgingrundaren Richard Branson La Residencia här och gjorde om det till ett av Medelhavsvärldens mest romantiska hotell. Nu ägs La Residencia av lyxhotellkedjan Belmond och stoltserar med 71 rum – alla med terrasser med utsikt över den ockrafärgade byn och havet. Här finns två konstateljéer, ett galleri, två pooler, fyra restauranger, tennisbanor och vandringsleder upp mot bergskedjan Sierra de Tramuntana. Lägg därtill 33 originalverk av Jean Miró och dagliga båtturer så är det lätt att förstå varför La Residencia inspirerar till kreativitet.

En plats för: Din inre konstnär.


Can Ferrereta
Utsökt minimalism med lokala inslag på Can Ferrereta i Santanyi. Foto: Can Ferrereta

2. Can Ferrereta, Santanyi

Ett 1600-talspalats på södra Mallorca blev lösningen när hotellentreprenören Andrés Soldevila Ferrer ville skapa ett syskonhotell till Sant Francesc i Palma och Majestic Hotel i Barcelona. Ferrer såg potentialen i byggnadens välvda tak och höloft – och har skapat ett unikt hotell med sällan skådad rustik minimalism. Här blandas samtida spansk konst med lokal keramik och dansk möbeldesign. Can Ferreretas spa är berömt för sina salt- och sjögräsbehandlingar och restaurang Ocre känd som en av de bästa på öns södra delar.

En plats för: Den sofistikerade finsmakaren.


Finca Serena Mallorca
Landa bland fälten på nordöstra Mallorca. Testa yoga, vandringleder och lokalproducerade grönsaker på Finca Serena i Montuîri. Foto: Finca Serena Mallorca

3. Finca Serena, Montuïri

25 minuter nordost om Palma, mitt bland vinodlingar, fält och väderkvarnar ligger Finca Serena. Vad som ursprungligen var en bondgård med anor från 1200-talet har gjorts om till en rofylld plats där den yttre världen känns långt borta. På Finca Serena går rummen i mjölkvitt och trä, och tystnaden störs bara av fågelkvitter. Här finns yogastudios, vandringsleder och en stor pool – samt en restaurang som fokuserar på lokalproducerade grönsaker.  

En plats för: Yogin i dig.


El Llorenc Parc De La Mar
Bad på nya nivåer. El Llorenc Parc De La Mar I Palma har en magnifik evighetspool på taket och ett hammam i källaren. Foto: El Llorenc Parc De La Mar

4. El Llorenc Parc De La Mar, Palma

Palmas längsta evighetspool gör att Medelhavet bokstavligen ligger för dina fötter när du solar på El Llorencs takterrass. Balinesiska vilstolar, parasoller av fjädrar och ett blågrönt kakel vars mönster visar olika varianter av arabiska stjärnor gör upplevelsen komplett. El Llorenc ligger runt hörnet från Palmas historiska hammam, något svenske designern Magnus Ehrland tog fasta på när han skapade inredningen. Men Ehrlands tolkning är lekfull och samtida med Versaillesinspirerade parkettgolv och palmteman. Här finns två hyllade restauranger, en grön källarpool och, så klart, ett hammam.

En plats för: Den kultiverade badaren och cocktaildrickaren.


Esplendido, Puerto Sóller
Lyxa med barnen på Esplendido i Puerto Sóller. Foto: Esplendido, Puerto Sóller

5. Esplendido, Puerto Sóller

Det är inbäddat i grönska, andas retrocool 1950-talsarkitektur och bjuder på aktiviteter för alla åldrar. Det svenska paret Johanna och Mikael Landström, som också ligger bakom succén Portixol i Palma, hade barnfamiljen för ögonen när de skapade Esplendido på öns nordvästkust: Frukostmatsalens spektakulära juicemaskin är ett dragplåster för småttingar, på restaurangerna finns barnmenyer och på spaet juniorbehandlingar. Utanför hotellet är havet grunt och snällt mot nybörjarsnorklare eller små som trampar pedalbåt. Men även vuxna finner ro i de luftiga rummen, de vackra poolerna och de bougainvilleaprunkande trädgårdarna.

En plats för: Familjen med smak.


Källor: Condé Nast Traveller, Oliver´s Travels med flera

Publicerat 28.03.2023