Hållbarhet

Hög tid för begagnade klockor

Andrahands­marknaden för armbandsur växer blixtsnabbt just nu. Så mycket att somliga bedömare tror att begagnatmarknaden inom några år till och med går om nyförsäljningen i omsättning.

En man med Audemars Piguet Royal Oak
Audemars Piguet Royal Oak-klocka. Foto: Shutterstock

Är du sugen på att köpa en ny Rolex eller Patek Philippe? Du har finansieringen klar, kontokortet i handen och är på väg ner till klocktäta Biblioteksgatan i Stockholm. Men om du inte tidigare köpt en klocka från något av de ledande lyxmärkena kan du nästan vända om direkt. Åtminstone om du bestämt dig för en av de mer populära modellerna. Eftersom efterfrågan är betydligt större än tillgången, är väntetiden i värsta fall flera år. Om du ens får sätta upp dig på väntelistan.

Under 2022 omsatte marknaden för begagnade klockor ungefär 27 miljarder dollar. Samtidigt omsatte nyförsäljningen 56 miljarder, alltså mer än dubbelt så mycket. Men enligt en rapport från schweiziska konsultfirman LuxeConsult förväntas försäljningen på andrahandsmarknaden ha årlig tillväxttakt på 12 procent från 2025 till 2033, medan nyförsäljningen endast väntas ha en tillväxttakt på fyra procent årligen. Begagnatmarknaden kommer alltså enligt dessa prognoser omsätta 85 miljarder dollar år 2033.

– Allt tyder på att andrahandsmarknaden kommer att gå om nyförsäljningsmarknaden om några år. Intresset har ökat lavinartat, säger Olof Larsson, ägare till Nymans Ur 1851 i Stockholm, återförsäljare av bland annat Rolex och Audemars Piguet.

lyxklockor
Lyxiga armbandsklockor, som Rolex, Audemars Piguet och Patek Philippe

Långa väntetider

Andrahandsmarknaden domineras av de tre stora prestigemärkena Rolex, Audemars Piguet och Patek Philippe, som beräknas stå för 55 procent av omsättningen. Och oavsett hur välfyllt bankkontot än är kan det bli rejält knepigt att få tag i en ny klocka. Vill du ha en Rolex Cosmograph Daytona eller GMT Master II får du snällt vänta i mellan tre och fem år. Detsamma gäller Patek Philippe Nautilus, vissa Audemars Piguet Royal Oak, men också klockor från uppstickaren Richard Mille. Somliga riktigt exklusiva modeller går det inte ens att sätta upp sig på kölista för, eftersom de är reserverade för kunder som sedan tidigare köpt klockor från märket. Ett slags lojalitetsbelöning som känns igen även från biltillverkare som Ferrari och i viss mån Porsche.

– Visst skulle ett företag som Rolex kunna öka produktionen från en miljon klockor om året till, säg 1,4 miljoner, utan att ge avkall på kvalitet och exklusivitet. Men så länge efterfrågan är större än tillgången väljer många samlare att ibland till och med betala lite mer för en begagnad klocka man kan få på handlededen direkt, än att vänta i flera år, säger Andreas Weinås, klocksamlare som också driver podden och Instagramkontot Gentlemanualen.

Tudor Pelagos
Tudor Pelagos. Foto: Shutterstock

Han har noterat att kölistor börjar sprida sig även till andra märken.

– Numera är det kö till vissa Omega-, Tudor- och Cartiermodeller.

En så lukrativ marknad som den med begagnade klockor gör att också klocktillverkarna vill ha sin bit av kakan. Exempelvis ovan nämnda Nymans Ur har redan i dag en avdelning för ”Certified Pre-Owned”, och senare i år kommer man att lansera en liknande avdelning i samarbete med Rolex.

Publicerat 30.05.2023