Innovation

Hjärnan bakom covid-vaccinet

Möt en av SARS-CoV-2-vaccinets superstjärnor, den 34-åriga forskaren Kizzmekia Corbett.

Kizzmekia Corbett, hennes chef Barney Graham och epidemiologen Anthony Fauci runt Donald Trump i laboratoriet på National Institute of Health.
I början av mars visade Kizzmekia Corbett, hennes chef Barney Graham och epidemiologen Anthony Fauci runt Donald Trump i laboratoriet på National Institute of Health. Foto: Shealah Craighead/White House Photo

Hon är ung, svart och – först och främst, förstås – smart. Och hon har blivit något av covid-vaccinets superstjärna, den 34-åriga forskaren Kizzmekia ”Kizzy” Corbett från North Carolina. Redan när Donald Trump i mars 2020 besökte National Institute of Healths forskare var det Dr Corbett, specialist inom viral immunologi, som berättade om arbetet med att ta fram ett vaccin – och bara två veckor senare kunde hennes team injicera den första dosen i en människa.

”Jag minns den där dagen, i februari, när [virussekvensen] mRNA-1273 kom till vårt labb och mössen i källaren väntade på sina injektioner. Då hade vi siktet inställt på ett första kliniskt test inom 100 dagar, och ingen aning om att viruset skulle bli en pandemi. Det dröjde 66 dagar… Nu nio månader senare, efter 76 miljoner covid-smittade globalt, kommer det amerikanska folket att få vaccin… Lives are about to be saved”, skriver Kizzmekia Corbett på sitt Instagramkonto.

Vaccinet som Corbett har varit med om att utveckla i samarbete med läkemedelsföretaget Moderna är det enda, vid sidan av Pfizers och Astra Zenecas vaccin, med en verkningsgrad på över 90 procent. För tv-kanalen ABC förklarar Kizzmekia Corbett hur vaccinet fungerar:

– Vaccinet lär kroppen hur den letar efter viruset genom att i princip bara visa virusets spikprotein. Kroppen säger ”Åh, vi har sett det här proteinet tidigare. Låt oss slåss mot det”. Så fungerar det.

Kizzmekia Corbett beskriver sig själv som ”Troende. Svart. Från Södern. Högsensitiv. Jag är tuff, kaxig och modemedveten” och lägger till att hon ser forskningen som sin passion och sitt syfte – och ett sätt att ge tillbaka till världen.

Vetenskapsintresset fick hon som ung och stipendier hjälpte henne ekonomiskt att ta examen på University of Maryland i Baltimore. Kizzmekia Corbett spelar inte bara en viktig roll i utvecklingen av det livsviktiga vaccinet, utan också som inspiration.

– Hon får inte vara en figur som göms undan i bakgrunden, säger rektorn på hennes gamla universitet. Hon måste vara med i skolböckerna. Små tjejer över hela världen måste se och förstå vad som är möjligt.

Och USA:s mest kända epidemiolog Anthony Fauci tror att Corbett kan påverka många av vaccinskeptikerna, där afroamerikanerna är överrepresenterade, och ger henne dessutom en stor del av äran för vaccinet:

– Vaccinet, som vi alla nu väntar på att få ta, utvecklades av en afroamerikansk kvinna och det är bara ett faktum.

Bilder: Instagram @kizzyphd

Publicerat 27.01.2021