Personligt

Historisk pressekre­terare

”Jag är svart, öppet gay och invandrarkvinna – den första ur alla dessa grupper att stå här.” Med de orden inledde Vita husets nya pressekreterare Karine Jean-Pierre sin första briefing för ett par veckor sedan. Hon är redan en snackis i världens huvudstäder.

Karine Jean-Pierre
Karine Jean-Pierre skriver historia som den första pressekreteraren i Vita huset som är svart, invandrare och gay.

– Om det inte vore så att generationer banat väg för mig hade jag aldrig stått här, sa 44-åringen innan hon öppnade upp för frågor från presskåren.

Det är tydligt att hon väcker starka känslor. De första veckorna har hon bollat frågor om allt från Nato och Ukrainakriget till volatila marknader, masskjutningar och den i USA rådande bristen på mjölkersättning. Det har resulterat i både ris och ros på hemmaplan. Värre är det i Ryssland, där statstelevisionen spår att hon snart kommer att ersättas av en ”vit heterosexuell man” – ett utspel som avfärdats som rasistiskt och homofobiskt, noterar tidskriften Newsweek.

– Mångfald och representation spelar roll. Ingen förstår det bättre än president Biden, säger Karine Jean-Pierre själv diplomatiskt.

Och hon är ingen duvunge. Känd som en frispråkig politisk kommentator på tv-kanalen NBC har hon varit biträdande pressekreterare till Jen Psaki, som hon efterträder. Under 2020 års valkampanj var hon dessutom stabschef för vicepresident Kamala Harris och hon har varit talesperson för den progressiva gräsrotsrörelsen Move On.

Med Harris och Psaki

Lägg därtill att Karine Jean-Pierres bakgrund är som tagen ur en bok. Född på den västindiska ön Martinique av haitiska föräldrar flyttade hon som femåring med sin familj till New York. Hon växte upp under knappa omständigheter i stadsdelen Queens, där hennes mamma jobbade inom hemtjänsten och pappan körde taxi. Hon var ofta tvungen att ta hand om sina småsyskon, men hon visade också framfötterna i skolan. 2003 tog Jean-Pierre en examen i statsvetenskap från elitskolan Columbia University. 

Karine Jean-Pierre
Karine Jean-Pierres föräldrar är från Haiti, men kvinnan som kom att bli Vita husets pressekreterare växte upp i Queens i New York.

Där och då bestämde hon sig för att det var politik hon skulle viga sitt liv åt. Efter att ha jobbat för lokala politiker i New York hoppade hon 2008 på Barack Obamas presidentvalskampanj, som ansvarig för sydöstra USA. Hon jobbade också med dennes återvalskampanj – innan hon blev talesperson för den progressiva gräsrotsrörelsen Move On. 

Som sådan fick hon kritik, bland annat för sina hårda uttalanden mot den dåvarande republikanske presidenten Donald Trump.

Är trespråkig

Men inställningen föll i god jord hos Demokratiska partiet och på tv-kanalerna NBC och MSNBC där Karine Jean-Pierre blev politisk kommentator. Så hörde Joe Bidens kampanj av sig. 

Karine Jean-Pierre har sagt att ”sanning, ärlighet och transparens” ska vara hennes ledord i jobbet som president Bidens ansikte mot medierna.

Det behövs i en tid då förtroendet för både politiker och medier är lågt. Tv-kanalen CNN, där Jean-Pierres partner Suzanne Malveaux är en profilerad reporter, har lovat att Malveaux från och med nu inte ska bevaka Bidenstyret eller Vita huset.

Paret har en dotter och familjen bor i Washington DC. Vilket språk som talas hemma är lite oklart – Karine Jean-Pierre talar engelska, franska och haitisk kreol och Malveaux har bland annat franskt, spanskt och västafrikanskt påbrå.

Fotnot: Karine Jean-Pierre är inte den första svarta kvinna som hållit en pressbriefing i Vita huset. Det gjorde Judy Smith, som var biträdande pressekreterare under president George H W Bush, redan 1991. Jean-Pierre har också briefat pressen flera gånger under sin tid som biträdande pressekreterare.

Pressekreterare i Vita huset vi minns

Dee Dee Myers

Dee Dee Myers                 

President: Bill Clinton (D)

Minnesvärt: Var första kvinnan på posten, och den näst yngsta (31 år när hon tillträdde 1993). Var konsult när tv-serien Vita huset skapades, rollfiguren CJ Cregg sägs vara baserad på henne.


Ari Fleischer

President: George W Bush (R)

Minnesvärt: Försvarade hängivet Bushstyrets beslut att invadera Irak 2003, genom ett antal missvisande påstående om bland annat massförstörelsevapen i landet. Efter sin tid i Vita huset blev han en uppskattad tv-kommentator, främst i den konservativa tv-kanalen Fox News.


Sean Spicer

President: Donald Trump (R)

Minnesvärt: Hade den otacksamma uppgiften att hävda att publiksiffran vid Trumps installation 2017 var betydligt högre än den var, vilket resulterade i en giftig relation till Vita husets presskår. Efter att han slutat fick Spicer stor uppmärksamhet för sitt deltagande i Dansa med stjärnorna (amerikanska Let´s dance) i limegrön volangskjorta. Hans memoarer rönte lite mindre intresse.


Sarah Huckabee Sanders

Sarah Huckabee Sanders

President: Donald Trump (R)

Minnesvärt: Försvarade Donald Trump, hans politik och tweets i vått och torrt. Höll färre briefings än någon av sina 13 närmaste företrädare. Djupt troende, konservativ politiker som nu försöker gå i sin fars (tv-pastorn Mike Huckabees) fotspår och bli guvernör i Arkansas.


Jen Psaki

President: Joe Biden (D)

Minnesvärt: Tv-van och rapp i munnen. Var bland annat kommunikationschef och talesperson för utrikesdepartementet under Barack Obama. Har kommenterat politik i nyhetskanalen CNN och väntas nu gå till NBC. 


Bubblare: Programledaren George Stephanopoulos (Bill Clinton), Marlin Fitzwater (både George H W Bush och Ronald Reagan, den ende pressekreterare som arbetat under två presidenter).

Bilder: Shutterstock

Publicerat 25.05.2022