Innovation

Helt elektriskt!

Den svenska startupen Awake har hittat en ny marknad för elektriska surfbrädor. Samtidigt visar de vägen för en båtindustri som inte riktigt hängt med i den gröna omställningen.

Elbrädan från Awake har en topphastighet på hela 30 knop, nästan 56 kilometer i timmen. Video: Awake

– Jag fick idén när jag som ung wakeboardåkare drömde om att kunna surfa vart jag ville utan att en båt bogserade mig, säger Philip Werner, grundare av Awake.

Efter flera års experiment kunde företaget lansera sin första produkt ”Awake RÄVIK” på marknaden för tre år sedan. En surfbräda med 15 kilos batteri som gör det möjligt att ta ut brädan på vattnet oavsett väder.

Elbrädan har en topphastighet på upp till 56 kilometer i timmen, men om du föredrar lite mindre vind i håret så styr du det enkelt på den trådlösa handkontrollen.

Dansk investerare

Med sig på resan har Awake den danske entreprenören och techmiljardären, Tais Clausen, som hittills investerat 2,5 miljoner euro i Awake.

Tais Clausen är känd som en medieskygg entreprenör. Hans förmögenhet kommer från teknikföretaget 3Shape, som säljer 3D-scanners för att skräddarsy hörapparater och patientproteser.

Van vid stora omställningar och teknikskiften gjorde att Tais Clausen direkt såg möjligheterna med Awake.

– I början var den största utmaningen att skapa det bästa teamet och produkten. Nu är utmaningen att gå vidare och skala upp verksamheten, säger Philip Werner.

Förutom målet att skapa de bästa elektriska surfbrädorna är ambitionen att driva utvecklingen inom båtbranschen mot CO2-neutralitet.

– I förhållande till den utveckling som skett med el inom transportbranschen ligger båtbranschen efter och här hoppas vi kunna leda och visa vägen, säger Philip Werner.

Visionen för det Limhamnsbaserade företaget är att skapa ett företag med global räckvidd och en stor portfölj av CO2-neutrala och eldrivna produkter.

– Vi kommer att fortsätta vår snabba tillväxt inom batteridriven vattensportutrustning, och under de närmaste åren kommer vi att utöka vår produktportfölj, säger Philip Werner.

Publicerat 02.02.2022