Hejdå, röda sommarstugan!
Sugen på ett havsnära boende som samtidigt är hållbart, högteknologiskt och lyxigt? Ocean Builders tar den klassiska sommarstugan in i framtiden med sitt seapod-koncept, 73 kvadratmeter stora kapselboenden som svävar på flytande stålrör över vattenytan.
De ljusa, minimalistiska bostäderna består av sovrum, badrum och kök med vardagsrum i öppen planlösning och panoramafönster. De har bland annat tagits fram som en lösning på problemen med trängsel och överbefolkning kring världens mest populära badorter.
Vill utmana
Ocean Builders vd Grant Romundt säger till nyhetskanalen CNN att han hoppas att designen kommer att utmana människor att tänka nytt kring boende. Hans vision är det ska bli möjligt att bo på vatten utan att göra avkall på klimatåtaganden och modern lyx, att den som har sitt hem i en seapod slipper den obekväma och ofta trånga tillvaro som många förknippar med husbåtar.
– Det vanliga sättet att vistas på vatten är ombord på ett fartyg, men det är en otänkbar boendesituation för de allra flesta, säger han till CNN.
Ocean Builders använder sig av en slags isbergsteknik för att få sina kapselbostäder att flyta ovanför havsytan och dess vågor. Kapseln vilar på rejäla luftfyllda stålcylindrar som skapar flytkraft. Bild: Ocean Builders SeaPod.
Hållbarhetsperspektivet är viktigt. Ocean Builders, som är experter på marinteknologi, skriver på sin hemsida att de med seapod-konceptet skapat världens första ”eko-stärkande” hem. Detta eftersom kapselhusen gynnar habitaten i haven, då de skapar skugga och därmed bättre förutsättningar för liv. Att bygga hus på land är mer destruktivt, då det ofta innebär fällda träd, asfaltering samt husgrunder i betong, resonerar bolaget.
Klimatet sporrar
Flytande bostäder – till och med flytande städer – är något som utforskas av arkitekter och stadsplanerare världen över i ljuset av klimatförändringarna.
Bakom Seapod står den nederländske arkitekten Koen Olthuis.
Publicerat 23.09.2022