Factfulness

Hej 2023!

Nytt år, nya mål – i en tid som är minst sagt komplex. Covidpandemin har knappt klingat ut och Ukrainakriget kastar sin skugga över säkerhetspolitik och energimarknader. Lägg därtill ett oförutsägbart Kina, klimatkrisen och den snabba tekniska utvecklingen. Här är tio tendenser som kommer att prägla våra liv och samtalen runt middagsbordet 2023.

Konflikter, nya ord och en växande lust att resa. Det finns mycket att prata om under 2023.

1. Allt fokus på Ukraina

Energipriser, inflation, räntenivåer, tillväxt, matbrist – det mesta beror på hur det går i Ukraina de närmaste månaderna. Ett fortsatt dödläge kan spela Rysslands president Vladimir Putin i händerna, då han sannolikt hoppas att energikrisen och ett eventuellt framtida maktskifte i USA ska urholka västvärldens stöd för Kiev. 

2. Lågkonjuktursspöket

Många stora ekonomier väntas gå in i recession. Detta eftersom centralbanker världen över höjer räntan för att få bukt med inflationen, som i sin tur har sina rötter i pandemin och de höga energipriserna. Nedgången i Europa spås blir brutal, den i USA mildare.

Kvinna med ett barn i famnen, vindkraftverk i bakgrunden
Stundar en ny gryning för hållbar energi? Omställningen till vind-, sol- och vattenkraft kan komma att gå snabbare tack vare de insikter Ukrainakrisen gett. Bild: Shutterstock

3. En ljusning för klimatomställningen?

I skuggan av Ukrainakrisen hastar länder världen över för att säkra sina energibehov. I vissa fall återgår de till och med till fossila bränslen. Men på längre sikt lär omställningen till förnyelsebara källor som sol-, vind- och vattenkraft snabbas på. Ingen vill vara beroende av energi som säljs av autokrater och diktaturer.

4. Har Kina peakat?

Någon gång i april beräknas Indiens befolkningsmängd nå 1,43 miljarder och gå om Kinas. Kinas dalande befolkningstillväxt i kombination med ekonomisk motvind föder diskussioner om huruvida jätten i öst har peakat. Tidigare prognoser om att Kina är på väg att gå om USA som världens största ekonomi känns plötsligt avlägsna.

5. Det splittrade USA

Republikanernas förutspådda framgångar i höstens mellanårsval uteblev – men USA fortsätter att vara ett polariserat land. Befolkningen är delad i synen på bland annat abort och skjutvapen. Att expresident Donald Trump lanserat sin satsning på Vita huset inför valet 2024 gör inte situationen enklare.

karta ovanifrån, Kina och Taiwan
USA är splittrat, Kina oberäkneligt och Ukrainakriget dominerar nyheterna. I skymundan puttrar nygamla konflikter. Bild: Shutterstock

6. Nya konflikthärdar

Strålkastarljuset på Ukrainakriget gör att andra konflikter riskerar att bryta ut i skymundan. Kommer Peking att göra ett utfall mot Taiwan? Vad händer med konflikten mellan ärkefienderna Indien och Pakistan? Vad sker om ordkriget mellan Turkiet och Grekland ställs på sin spets?

7. Nya allianser?

Globalt knyts oväntade vänskapsband. Försvarsalliansen Nato lär välkomna Finland och Sverige som länge varit neutrala. Saudiarabien överväger att ansluta sig till Abrahamavtalen (som återupprättar de diplomatiska relationerna mellan Israel och Förenade Arabemiraten samt Bahrain). Andra initiativ som testar gränser är bland annat säkerhetsdialogen the Quad (som samlar Australien, Indien, Japan och USA) samt hållbarhetsforumet I2U2 (där Indien, Israel, Förenade Arabemiraten och USA är medlemmar).

8. Pirrande reslust

Känner du dig färdig med covid? Efter pandemin finns ett uppdämt sug efter att resa och mycket tyder på att resebranschen i år återgår till 2019 års nivåer. Det innebär resor för hisnande 1 400 miljarder dollar. Delar av uppgången tillskrivs dock höjda priser — antalet resor lär inte öka utan stanna på 1,6 miljarder vilket är 200 000 färre än före covid-19, enligt prognoser. Och affärsresandet blir fortsatt svagt då många bolag skär ner.

Man som bär Virtual Reality-glasögon inuti en metavers
Hur attraktivt är metaverse egentligen? 2023 spås bli året då frågan om vi vill arbeta och umgås i tredimensionella, virtuella världar ställs på sin spets. Bild: Shutterstock

9. Hur är det med metaverse?

Kommer vi verkligen att arbeta, ha möten och gå på konsert i de virtuella världar som gemensamt kallas metaverse? Under 2023 väntas Apple lansera sitt första ar/vr-headset och Meta, som bland annat äger Facebook och Instagram, ska bestämma om satsningen på ”framtidens internet” ligger kvar. I techvärlden hoppas många parallellt på att en ny form av personlig, digital huvudnyckel ska ersätta den myriad av lösenord vi nu har i huvudet.

10. Nytt år, nya ord

Är du en yimbus – det vill säga en person som borde vara på jobbet men i stället gör något helt annat, som att spela dataspel? Och har du koll på inköpen av synfuel (syntetbränsle)?

Det ansedda amerikanska uppslagsverket Merriam-Webster utsåg nyligen gaslighting (att bli manipulerad eller hjärntvättad) till årets engelska ord – och det står också på den svenska nyordslistan. Där finns även fono (rädsla för normalitet), mikrovana (en mindre beteendeförändring) samt snällvägg (en plats där man kan ge bort exempelvis kläder). 

Källa: The Economist

Publicerat 27.12.2022