Hållbart sparande bland unga: En växande trend
Unga svenskar visar ett rekordstort intresse för hållbart sparande. Nordeas Eva Palmborg, expert på hållbara investeringar, konstaterar att de nya generationerna utgör en växande ekonomisk kraft men samtidigt är formade av en digital värld och präglade av klimatförändringarnas verklighet.

Intresset för hållbart sparande bland unga har ökat kraftigt under de senaste åren. Enligt Fondbolagens förening valde 39 procent av svenskar under 34 år en fond med hållbarhetsprofil 2023, en tydlig ökning från 2019 då siffran var 28 procent.
Morgan Stanleys rapport Sustainable Signals från 2024 pekar också på att intresset för hållbara investeringar är särskilt starkt bland yngre generationer. Rapporten visar att 96 procent av Millennials, det vill säga födda år 1981–1996, är intresserade av hållbart sparande, vilket understryker deras engagemang för ESG-strategier.
Detta är en trend vi även ser i Nordea. De yngre generationerna har ett märkbart högre intresse av hållbarhet när vi ställer frågor kring hållbarhet i vår rådgivning, jämfört med så kallade Baby Boomers (födda under åren 1946–1964).
Formade av en digital och klimatpåverkad värld
Millennials och deras ”efterträdare” Generation Z (födda 1997–2012) är de första generationerna som helt vuxit upp i en digital miljö. De är vana vid ständig informationsåtkomst och snabb kommunikation, vilket har format deras krav på öppenhet från företag och finansiella aktörer.
Samtidigt är dessa generationer också de som tidigt kommer att känna av klimatförändringarnas konsekvenser. Enligt en studie publicerad i Science 2021 kommer barn födda 2020 att uppleva upp till sju gånger fler extrema väderhändelser som värmeböljor och översvämningar, jämfört med personer födda 1960, under nuvarande klimatpolitiska åtaganden. Om uppvärmningen fortsätter i nuvarande takt kan dagens barn uppleva 36 gånger fler värmeböljor än sina mor- och farföräldrar.

Den globala temperaturen har redan förändrats och väntas göra det ännu mer under tre generationers livstid (födda 1950, 1980 och 2020). Bilden visar förändringarna med ”klimatstrimmor” – färgade ränder som visar hur varje år blivit varmare eller kallare jämfört med 1850–1900. Framtida strimmor visar hur mänskliga utsläpp driver uppvärmningen, samtidigt som naturliga variationer fortsätter. Varje generation får en ikon med färger som speglar de klimatförändringar de upplever och framtida osäkerheter markeras med olika segment.
En växande ekonomisk kraft
Demografiskt sett är de unga redan en betydande del av Sveriges befolkning. Enligt SCB:s statistik för 2024 utgör Generation Z cirka 19 procent och Millennials cirka 21 procent. Tillsammans representerar de alltså 40 procent av den svenska befolkningen och är en växande ekonomisk kraft med stor potential att påverka framtidens finansmarknad.
I takt med att kapital successivt överförs från äldre till yngre generationer kommer deras investeringspreferenser att få allt större genomslag. Deras fokus på hållbarhet, transparens och socialt ansvar väntas därmed påverka framtidens investeringslandskap.
Ekonomisk oro som bromskloss
Samtidigt som intresset för hållbart sparande är starkt, lever många unga i stor ekonomisk osäkerhet. Ungdomsbarometerns Generationsrapport 2025 visar att 44 procent av unga mellan 15 och 24 år oroar sig över sin privatekonomi – en uppgång från 37 procent året innan.
Det ekonomiska klimatet gör att många unga måste prioritera och andra faktorer, som höga kostnader och ekonomisk trygghet, får ta större plats. Därför är det avgörande att hållbart sparande framställs som både tillgängligt och ekonomiskt klokt.
Unga vill spara
Trots ekonomisk osäkerhet är dagens unga villiga att spara. En studie som Nordea genomfört i samarbete med Verian visar att ca 70 procent av personerna i åldersgruppen 18–49 år har för avsikt att spara om de får pengar över. Detta är avsevärt högre andel jämfört med de äldsta åldersgrupperna.

En faktor bakom det höga sparandet är ungas ökade medvetenhet om framtida ekonomiska risker. Både klimatrelaterade hot och en osäker bostadsmarknad gör att många ser sparandet som ett nödvändigt skyddsnät inför framtiden. Det gäller att skapa trygghet i en alltmer oförutsägbar värld.
Trots denna vilja att spara står många unga inför stora utmaningar när det gäller att göra medvetna investeringsval, särskilt inom hållbart sparande.
Behovet av vägledning och transparens
Många i Generation Z är alltså intresserade av hållbarhet men saknar ofta den finansiella kunskapen som krävs för att investera hållbart. En undersökning av Finansinspektionen visar att knappt hälften av unga känner att de kan hantera ett sparande. Det kan vara svårt veta hur man ska tänka kring investeringar med fokus på hållbarhet, där definitionerna ofta är komplexa.
Här har vi som rådgivare och bank, men även som äldre släktingar eller vuxna förebilder, en viktig uppgift att göra det enkelt för yngre att börja investera och hitta alternativ med fokus på hållbarhet.
Hur kan du som är ung komma igång med ett hållbart sparande – och hur kan du som är äldre hjälpa till?
1. Det viktigaste är att börja tidigt. En mindre summa kan växa och bli riktigt stor med tiden. För att komma igång kan ett månadssparande vara perfekt, som ni kanske håller koll på tillsammans.
2. För dig som tycker om att hitta fonder själv är ett tips att gå in i Nordeas mobilapp och sortera på Hållbart val och navigera med det gröna och rosa hjärtat. Då hittar du fonder som har extra fokus på hållbarhet. Klicka på rubriken Hållbarhetsinformation så får du mer insikter kring exponeringen mot olika hållbarhetsfaktorer för din fond.
3. Du kan också prova Fondväljaren, där du svarar på några frågor och får förslag på en fondportfölj som kan passa för din risknivå.
4. Vill du veta hur ett sparande faktiskt kan göra skillnad så läs gärna rapporten Responsible Investments Report som du hittar här.
Text: Eva Palmborg Foto: Henric Uhrbom
Källförteckning
- Fondbolagens förening, “Kvinnor och unga mest intresserade av hållbara fonder”, 2024.
- Morgan Stanley, Sustainable Signals: Understanding Individual Investors’ Interests and Priorities, 2024.
- Wim Thiery et al., “Intergenerational inequities in exposure to climate extremes”, Science, 2021.
- Ungdomsbarometern, “Generationsrapporten 2025”, 2025.
- Så spenderar svenskarna under 2025, En rapport genomförd av Verian på uppdrag av Nordea
- Finansinspektionen, “Svenskarnas sparande”, 2024.
- WWF Sverige, “Vad du kan göra – Hållbart sparande”, 2024.
- SCB, “Befolkningsstatistik”, 2024.
Publicerat 29.04.2025