Hållbarhet

”Hållbarhet med ekonomiska förtecken”

Hon har jobbat i finansbranschen i 23 år, stått på listan över Hållbarhetssveriges mäktigaste och får energi av att dansa.
Möt Gunnela Hahn, nytillträdd expert på hållbara investeringar på Nordea.

Gunnela Hahn
Från Svenska kyrkan till Nordea. Gunnela Hahn var chef för hållbara investeringar på medlemsorganisationen Svenska kyrkan. Nu har hon börjat som expert på hållbara investeringar på Nordea.

Hej Gunnela, hur känns det att komma till Nordea och vad hoppas du göra på banken?

– Jättespännande. Det är fantastiskt att komma till en organisation där så många jobbar med hållbarhet. Just nu arbetar kollegorna och jag på att ta fram ett uppdaterat ramverk för sparandekunder som har en hållbarhetspreferens. Och parallellt skriver jag på en publikation om poängen med hållbara investeringar. 

– Jag ser också fram emot att utveckla området private assets, det vill säga onoterade tillgångar. Det kan handla om grön infrastruktur, gröna fastighetsfonder eller onoterade företag. Private assets är ett område där det händer mycket inom hållbarhet.

Berätta kort om dig, varför valde du Nordea när du lämnade din tjänst som chef för hållbara investeringar på Svenska kyrkan?

– Jag brinner verkligen för hållbarhetsfrågor med ekonomiska förtecken, jag har jobbat med det ända sedan jag tog min examen i internationell ekonomi med inriktning på miljö från Handelshögskolan i Göteborg. De 15 senaste åren på Svenska kyrkan har jag lärt mig hur man förenar god avkastning med en djup respekt för allt levande på jorden. Vad är en bättre plats att göra skillnad från än Nordens största bank, en bank som dessutom har höga hållbarhetsambitioner.

Gunnela Hahn
Energiomställning, klimatmål och återuppbyggnad av biologisk mångfald. Världen står inför stora utmaningar. Gunnela Hahn, ny expert på hållbara investeringar på Nordea, anser att bankerna kan göra stor skillnad.

Gunnela Hahn

Karriär: Konsult inom miljöekonomi, KPA/Folksam kapitalförvaltning, Svenska kyrkans kapitalförvaltning.

Utbildning: Har studerat internationell ekonomi, geografi, filosofi och musik. Bland annat.

Det första jag ser på morgonen: Strimmor av ljus.

Förebild: Så många! Till exempel mina föräldrar.

Dold talang: Kan busvissla, med och utan fingrar.

Högst upp på bucketlistan: Göra snygga svandyk.

För den som inte är så insatt – hur definierar du hållbara investeringar?

– Hållbara investeringar skapar värden utan att förstöra förutsättningarna för att skapa värden framöver. De jätteproblem vi tampas med i dag – klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald – har sin grund i att de sätt vi producerar varor och tjänster på sliter på planeten. Det riskerar företagens lönsamhet. Vi behöver bättre spelregler, så att bolag får större drivkraft att snabbare bli mer hållbara. Som investerare kan vi och ska ställa högre krav både på företag och lagstiftare.

– Varor och tjänster ska naturligtvis produceras på ett så effektivt sätt som möjligt men det får inte bli på bekostnad av naturens eller människors hälsa. Där kommer FN:s hållbara utvecklingsmål in, de är en bra karta för den som vill bygga långsiktiga värden. Jag säger som (fondbolagsägaren, klimataktivisten och tidigare vicepresidenten i USA) Al Gore: Hållbara bolag är välskötta, de genomsyras av kvalitet i affärsmodell och verksamhet men även i ledning och styrning, och deras produkter platsar i en hållbar värld.

Vad bör man tänka på om man vill investera mer hållbart? 

– Långsiktighet är ett viktigt ord, hållbarhet har inget med kortsiktighet att göra. Om du överväger en ny fond – se till att den har framtidsfokus, att den till exempel investerar i förnybar energi eller energieffektivisering. Känn förvaltaren på pulsen. Försäkra dig om att alla innehav i fonden är hyfsat hållbara, att förvaltaren har koll på risker och möjligheter och att fonden levererar avkastning. På Svenska kyrkan hade vi 11 miljarder kronor i portföljen – genom att ställa den här typen av frågor hjälpte vi till att skapa långsiktiga värden.

Gunnela Hahn
Dras till vidder. Gunnela Hahn, hämtar ofta kraft från naturen. Hon älskar vandring, segling och att gå på fjälltur.

Du nämnde klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald. Vad mer håller dig vaken om nätterna?

– Det mesta inom området ESG – oavsett om det handlar om plast i haven, mänskliga rättigheter, korruption eller energiomställningen. ESG står för environmental (miljö), social (socialt ansvar) och governance (bolagsstyrning). Världen behöver och ropar efter bolag som tar ESG-ansvar och därmed bidrar till hållbar utveckling.

Har du satt några mål för vad du vill åstadkomma på Nordea?

– Inte än, men jag vet vad vi behöver göra. Banker spelar en otroligt viktig roll för samhällsekonomin. Vi har gigantiska utmaningar framför oss: Världen behöver göra energiomställningen, klara klimatmålen, återuppbygga den biologiska mångfalden och minska de ökande klyftorna för att ekonomin ska utvecklas positivt och stabilt, både i Sverige och globalt. Men det finns lösningar och bankerna kan göra stor skillnad. 

Var hämtar du inspiration ifrån, är du själv en naturmänniska? 

– Ja, jag hämtar mycket kraft från naturen. Den är sinnlig, vi människor är en del av den och helt beroende av att den funkar. Jag bor i ett hus vid en sjö utanför Stockholm med min familj och har en elcykel som tar mig in till jobbet. Jag gillar också att vandra, segla och gå på fjälltur. Vidder och frihet är min grej.

Vad gör du mer när du är ledig?

– Jag umgås med släkt och vänner, läser gärna en bok och njuter av god mat. Och så gillar jag musik och dans. Jag har spelat och sjungit en del och dansat både tango och gammeldans. Allt som är lustfyllt för sinnena.

Vill du veta mer om hållbara investeringar i Nordea? Ta kontakt med din rådgivare i Private Banking.

Är du ännu inte kund? Välkommen att kontakta oss för mer information.


Foto: Peter Cederling Text: Tina Bjerson

Publicerat 01.03.2023