Factfulness

Ha den äran www!

30 år har gått sedan vetenskapsmannen sir Tim Berners-Lees svindlande idé om att ”koppla allt till allt” såg dagens ljus. Vad som började som ett experiment på partikelfysikcentret Cern i Schweiz har vuxit till en digital värld där vi kan surfa på 1,7 miljarder hemsidor.

Konceptuell bild Avancerad kommunikation och global internetanslutning i smart stad. Koncept för framtida 5G trådlös digital anslutning och sociala medier nätverk.
Webben, www, internet eller nätet? Kärt barn har många namn. Nu fyller webben 30 år.

Britten Tim Berners-Lee började fila på sin idé redan 1989. Han var frustrerad över de problem som uppstod när forskare roterade, dokument inte sparades och kunskap ”försvann” på Cern, anläggningen som är känd för sina enorma partikelreaktorer.

”Tänk om information på datorer kunde kopplas ihop och tänk om det fanns en plats där allt kunde kopplas till allt”, skrev han.

På sitt arbetsrum strax utanför Genève lyckades datavetaren skapa ett nätverk av så kallade hypertextdokument. Det var där han byggde den första webbläsaren och formulerade protokoll för det framtida www.  Men han vägrade att ta patent på sin innovation, eftersom han ville att den skulle gynna allmänheten.

Resten är, som det heter, historia. 

Här är en snabbkurs i world wide webb.  

Webbläsaren Mosaik
Internets första webbläsare Mosaic.

1993

Partikelfysikcentret Cern i Schweiz avsäger sig rättigheterna till Tim Berners-Lees innovation och gör world wide web tillgängligt för allmänheten. Den första webbläsaren Mosaic lanseras. Den blir populär och begreppet ”att surfa på webben” föds.

1994

I december har antalet webbservrar ökat till 10 000. Av dem är cirka 2 000 kommersiella. Ungefär 10 miljoner människor använder webben.

1995

Microsofts grundare Bill Gates skriver i ett internt meddelande att internet och webben liknar en tidvattenvåg som sköljer in över världen. Kort därpå lanseras webbläsaren Internet Explorer.

Google på en skärm
Att googla är ett begrepp i dag. 1998 lanserades söktjänsten på webben.

1998

Googles söktjänst läggs ut på webben och gör det enklare för människor som letar efter information. I dag görs över 90 procent av webbsökningarna, omkring 3,5 miljarder om dagen, med hjälp av Google.

2002

Sociala nätverk som Myspace och Linkedin tågar in på webben. Facebook grundas 2004 och öppnas för allmänheten några år senare. Sociala medier börjar bli ett fenomen.

2005

Grunden för vad som ska bli en videoboom läggs när Youtube lanseras. Den första videon handlar om vad som är coolt med elefanter.

Lappar med Twittersymbolen
Kampanjlanseringar. Skvaller. Politiska nyheter. Mikrobloggtjänsten Twitter har påverkat samtiden med en sällan skådad kraft de senaste decennierna. Nu leds Twitter av den kontroversiella entreprenören Elon Musk.

2006:

Twitter ser dagens ljus. Grundaren Jack Dorsey skickar sin berömda första tweet: ”just setting up my twttr”.

2007

Att surfa på webben i mobilen blir självklart när Apples första Iphone lanseras och börjar säljas över världen. Wikipedia växer och blir en uppskattad källa för snabb kunskap.

2008

Blockchaintekniken skapas, av pseudomymen Satoshi Nakamoto. Samma år introducerades den digitala valutan bitcoin.

2010

Den första kända betalningen med kryptovaluta i den fysiska världen sker när en programmerare via en annons på ett onlineforum köper två pizzor för 10 000 bitcoins. Omräknat till dagens kurs kostat pizzorna 2,9 miljarder svenska kronor.

apple watch klocka
Internet på handleden. Det har gått nio år sedan Apple Watch såg dagens ljus.

2014             

Apple Watch lanseras, nu når vi webben via armbandsuret. Accessoaren som många tvekat inför blir så småningom en succé. Vi lär oss betala, checka in och låsa upp dörrar med klockan.

2016

Vi lär känna Alexa och Siri, två av världens mest kända och använda röststyrda digitala assistenter.

2020

Videokonferenser med hjälp av program som Zoom, Teams och Skype blir en del av vardagen för distansarbetare under den globala covid-19 pandemin.

Digitalt innehåll koncept. Social nätverkstjänst. Strömmande video. NFT.
1,7 miljarder hemsidor. 30 år efter sin födsel är world wide webb onekligen världsomspännande.

2023

I dag uppskattas 5.2 miljarder människor använda webben, motsvarande 65 procent av världens befolkning. Vi arbetar, studerar, shoppar och umgås på nätet.

Men via internet sprids också falska nyheter och propaganda. Experter har varnat för att webben bidrar till att öka polariseringen.

Tim Berners-Lee är i dag 67 år och professor i datavetenskap. Han adlades 2004 och leder sedan 1994 World Wide Web Consortium (W3C), som överser internets fortsatta utveckling.


Källor: Pew Research, Massachusetts Institute of Technology, World Economic Forum med flera. Bilder: Shutterstock

Publicerat 31.05.2023