Ha den äran www!
30 år har gått sedan vetenskapsmannen sir Tim Berners-Lees svindlande idé om att ”koppla allt till allt” såg dagens ljus. Vad som började som ett experiment på partikelfysikcentret Cern i Schweiz har vuxit till en digital värld där vi kan surfa på 1,7 miljarder hemsidor.
Britten Tim Berners-Lee började fila på sin idé redan 1989. Han var frustrerad över de problem som uppstod när forskare roterade, dokument inte sparades och kunskap ”försvann” på Cern, anläggningen som är känd för sina enorma partikelreaktorer.
”Tänk om information på datorer kunde kopplas ihop och tänk om det fanns en plats där allt kunde kopplas till allt”, skrev han.
På sitt arbetsrum strax utanför Genève lyckades datavetaren skapa ett nätverk av så kallade hypertextdokument. Det var där han byggde den första webbläsaren och formulerade protokoll för det framtida www. Men han vägrade att ta patent på sin innovation, eftersom han ville att den skulle gynna allmänheten.
Resten är, som det heter, historia.
Här är en snabbkurs i world wide webb.
1993
Partikelfysikcentret Cern i Schweiz avsäger sig rättigheterna till Tim Berners-Lees innovation och gör world wide web tillgängligt för allmänheten. Den första webbläsaren Mosaic lanseras. Den blir populär och begreppet ”att surfa på webben” föds.
1994
I december har antalet webbservrar ökat till 10 000. Av dem är cirka 2 000 kommersiella. Ungefär 10 miljoner människor använder webben.
1995
Microsofts grundare Bill Gates skriver i ett internt meddelande att internet och webben liknar en tidvattenvåg som sköljer in över världen. Kort därpå lanseras webbläsaren Internet Explorer.
1998
Googles söktjänst läggs ut på webben och gör det enklare för människor som letar efter information. I dag görs över 90 procent av webbsökningarna, omkring 3,5 miljarder om dagen, med hjälp av Google.
2002
Sociala nätverk som Myspace och Linkedin tågar in på webben. Facebook grundas 2004 och öppnas för allmänheten några år senare. Sociala medier börjar bli ett fenomen.
2005
Grunden för vad som ska bli en videoboom läggs när Youtube lanseras. Den första videon handlar om vad som är coolt med elefanter.
2006:
Twitter ser dagens ljus. Grundaren Jack Dorsey skickar sin berömda första tweet: ”just setting up my twttr”.
2007
Att surfa på webben i mobilen blir självklart när Apples första Iphone lanseras och börjar säljas över världen. Wikipedia växer och blir en uppskattad källa för snabb kunskap.
2008
Blockchaintekniken skapas, av pseudomymen Satoshi Nakamoto. Samma år introducerades den digitala valutan bitcoin.
2010
Den första kända betalningen med kryptovaluta i den fysiska världen sker när en programmerare via en annons på ett onlineforum köper två pizzor för 10 000 bitcoins. Omräknat till dagens kurs kostat pizzorna 2,9 miljarder svenska kronor.
2014
Apple Watch lanseras, nu når vi webben via armbandsuret. Accessoaren som många tvekat inför blir så småningom en succé. Vi lär oss betala, checka in och låsa upp dörrar med klockan.
2016
Vi lär känna Alexa och Siri, två av världens mest kända och använda röststyrda digitala assistenter.
2020
Videokonferenser med hjälp av program som Zoom, Teams och Skype blir en del av vardagen för distansarbetare under den globala covid-19 pandemin.
2023
I dag uppskattas 5.2 miljarder människor använda webben, motsvarande 65 procent av världens befolkning. Vi arbetar, studerar, shoppar och umgås på nätet.
Men via internet sprids också falska nyheter och propaganda. Experter har varnat för att webben bidrar till att öka polariseringen.
Tim Berners-Lee är i dag 67 år och professor i datavetenskap. Han adlades 2004 och leder sedan 1994 World Wide Web Consortium (W3C), som överser internets fortsatta utveckling.
Källor: Pew Research, Massachusetts Institute of Technology, World Economic Forum med flera. Bilder: Shutterstock
Publicerat 31.05.2023