Hållbarhet

Guldläge i skogen

Air Forestry vill göra skogsbruket digitalt. Deras skördedrönare gör hela gallringsprocessen smartare – och renare.

Skog från ovan
Skogsindustrin är beroende av stora, bullriga och fossildrivna maskiner. Det vill Air Forestry ändra på. Foto: Shutterstock.

De har nyligen säkrat finansiering för att ta tekniken till pilotdrift med kunder och säger sig kunna halvera Sveriges klimatavtryck. Svenska Air Forestry vill effektivisera, digitalisera och klimatanpassa skogsindustrin med sin smarta skördedrönare.

– Om tio år är vi ett av Sveriges industriella flaggskepp, säger Olle Gelin, VD för Air Forestry.

Än så länge sker all gallring av skog med stora, dyra och energislukande maskiner. För att de ska komma fram måste man röja skog som annars hade kunnat växa färdigt. Maskinernas tyngd och grova däck skadar rotsystem och de släpper ut avgaser som bidrar till klimatförändringar.

Allt det här vill Air Forestry ändra på. Det lilla uppsalabolaget utvecklar nu ett system för att genomföra all gallring med stora drönare.

– Vår lösning är egentligen en no-brainer för alla skogsägare som månar om sin skog och som dessutom vill höja kvaliteten och effektiviteten, säger Olle Gelin.

Olle Gedin, VD för Air Forestry.
Air Forestrys VD Olle Gelin och hans kollegor har tagit fram ett system för att gallra skog med drönare.

Air Forestry

Grundades: 2019 av Olle Gelin, Markus Romar och Mauritz Andersson.
2020 anslöt Caroline Walerud som co-founder.

Nuläget: Har redan ingått avtal med några av Sveriges största skogsägare.

Medarbetare: Personalstyrkan uppgår till 35 personer.

Omsättning: 13,2 miljoner kronor (2023).

Air Forestrys system för gallring använder sig av drönare, som kan kvista av, kapa och bära trädet till närmaste väg. På så sätt slipper man avverka träd för att få fram skogsmaskinerna, rotsystemen skadas inte alls och energikostnaden sjunker rejält. Dessutom får man med hjälp av drönaren en överblick så att systemet kan kalkylera vilka träd som ska gallras för maximal effektivitet.

– Det blir högre kapacitet till lägre kostnad, och dessutom blir det en lägre energiåtgång. Kostnadseffektivt helt enkelt. Plus att man slipper förstöra skog och på så sätt ökar man den biologiska mångfalden. Jag är själv skogsägare och jag har sett behovet av att sköta skogen på ett smart sätt.

Affärsmodellen är inte att sälja drönarna och systemen. Snarare vill man sälja tjänsten.

– Kunder kommer att köpa kapacitet för en gallring som de själva specificerar. Sedan tar vi betalt per kubikmeter ved som avverkas – eller per träd om man så vill, säger Olle Gelin.

Air Forestrys skördardrönare är inte bara et kostnadseffektivt alternativ till traditionell gallring – det är betydligt mer hållbart också.

Om Sveriges samtliga skogsägare skulle ersätta befintliga gallringsmetoder med Air Forestrys system, skulle miljövinsten bli enorm. Det visar åtminstone deras egna modeller.

– Det skulle nästan halvera Sveriges sammanlagda klimatavtryck. I dag släpper vi ut 46 miljoner ton koldioxid. Om vi börjar gallra skogen mer effektivt och smart, skulle skogen lagra in 20 miljoner ton koldioxid – samtidigt som vi fortsätter producera råvara till industrin.

Efter den senaste framgångsrika kapitalrundan fortsätter man nu arbetet med att finslipa sitt system.

– Målet är att ta ut det första systemet till kund inom ett och ett halvt år. Först i Sverige, efter det globalt. Våra kunder finns ju överallt där det finns skog.


Bilder: Air Forestry

Publicerat 23.08.2024