Hållbarhet

Grönt fokus i Egypten

Under november samlas världsledare för ännu ett klimattoppmöte, denna gång i Sharm el-Sheik i Egypten. Deltagarna ombeds lägga Ukrainakrig och andra konflikter åt sidan för att helhjärtat fokusera på klimatet – och faktiskt få något gjort. Men Greta Thunberg är tveksam.

Klimattoppmötet COP27 hålls i Egypten i november. Det väntas samla ledare från världens alla hörn.

– Fiendskap kostar på. Som ansvarstagande diplomater ber vi alla att ta tillfället i akt och visa ledarskap, säger Wael Aboulmagd, Egyptens särskilde sändebud till klimattoppmötet COP 27, till tidningen The Guardian.

Högst upp på COP 27:s agenda står löften om att hålla den globala temperaturökningen väl under 2 grader och diskussioner om hur 1,5-gradersmålet ska hållas. Men vid träffen på den egyptiska semesterorten ska också klimatfinansiering och växthuseffektens påverkan på miljön diskuteras. Det innebär att länder i bland annat Afrika kommer att vittna om ökad torka, översvämningar, erosion och ökenspridning.

Presidenter och ministrar

isflak på havet
Den avgörande frågan om vad länder kan göra för att nå upp till 1,5-procentsmålet ligger högt upp på dagordningen vid COP27-mötet i Egypten.

COP står för Conference of the Parties och är en serie årliga klimatmöten i FN:s regi som föddes ur jättekonferensen om miljö och utveckling som hölls i Rio de Janeiro 1992. Länderna som deltar i COP-träffarna har alla skrivit under FN:s klimatkonvention och lovat följa Kyotoprotokollet och Parisavtalet om klimatet.

COP 27 var ursprungligen planerat till i fjol, men har flyttats fram till den 7–18 november 2022 på grund av covidpandemin. Det väntas ändå samla dignitärer från världens alla hörn. Vid fjolårets COP26 i Glasgow i Skottland (som också skulle ha genomförts året innan) deltog bland andra USA:s president Joe Biden, hans indiske kollega Narendra Modi samt Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel.

En av världens mest kända klimataktivister, Storbritanniens nytillträdde kung Charles III, reser dock inte till Egypten. I fjol, då han fortfarande var prins, höll han ett uppmärksammat tal vid COP26.

regnskog
Den första COP-konferensen om klimatet hölls 1995 i Berlin. Sedan dess har toppmötet återkommit årligen med undantag för pandemiåret 2020.

Fler möten

Andra klimataktivister, med svenska Greta Thunberg i spetsen, är skeptiska till toppmötet. Thunberg avfärdade COP26 som ”ett misslyckande” och ett ”PR-evenemang” och efterlyser handlingskraft.

Publicerat 01.11.2022