Hållbarhet

Grönland blir allt grönare

Ett snabbt smältande istäcke hotar att sätta klimatet ur spel.

ILULISSAT, Grönland - 02 SEPTEMBER: Is flyter runt båtar i hamnen
Ilulissat, Grönland. Foto: Mario Tama/Getty Images

Grönland riskerar inom en snar framtid att leva upp till sitt namn – för världens största ö blir bara grönare. I småbåtshamnen i Ilulissat flyter de små smältande isbergen omkring bland motorbåtarna och påminner om att isen smälter snabbare under 2000-talet än vad någon hade kunnat förutspå. Enligt FN:s senaste klimatrapport är den varma ”smältsäsongen” 22 dagar längre än vad man räknade med för bara drygt 20 år sedan.

Det är oroande siffror. Istäcket över Grönland är världens näst största, efter Antarktis, och skulle om det smälte höja havsnivån med 7,2 meter globalt. Det är långt dit, men även mindre förändringar kan påverka Golfströmmen och sätta klimatet ur spel.

Hela världen märker att värmeböljor kommer allt tätare och är allt varmare. Följden är torka, bränder, svält, sjukdomar och ökad dödlighet. En studie från Nature visar att 37 procent av de värmerelaterade dödsfallen de senaste 30 åren beror på klimatförändringarna, som i sin tur härleds till människans utsläpp av växthusgaser.

Att fasa ut fossila bränslen skulle kunna spara 3,6 miljoner människoliv per år, bara genom att minska luftföroreningarna, enligt WHO.

– Luftföroreningar och klimatförändringar har till 75 procent samma orsak, och det är förbränning av fossila bränslen, säger Maria Neira, folkhälsochef på WHO.

Publicerat 25.10.2021