Hållbarhet

Gröna bolag siktar mot Kalifornien

Sverige vill bli en nyckelpartner i USA:s klimatarbete.

En elbil laddar i Kalifornien
Svenska bolag bör ha en nyckelroll i USA:s omställning mot hållbarhet, anser bland andra Business Sweden som dragit igång initiativet Green Transition Initiative. Foto: Shutterstock

Det må inte gå så fort som president Joe Biden vill. Men i USA pågår en grön omställning och den vill svenska bolag vara en del av. Nu drar Business Sweden, Vinnova och Energimyndigheten i gång projektet Green Transition Initiative (GTI).

– De som bor i Silicon Valley och ser världen därifrån är oerhört intresserade av att samarbeta med Sverige eftersom de ser oss som spjutspetsen, säger Jan Larsson, vd på Business Sweden, till Dagens Industri.

Syftet med GTI är att positionera Sverige som en nyckelpartner i USA:s klimatarbete, i synnerhet i jätteekonomin Kalifornien. Konkret hoppas man på möjligheter för blågula företag samt samarbeten för universitet och myndigheter. Flera särskilt intressanta områden har identifierats, bland dem finns elbilar och andra elektriska transporter, förnyelsebar energi, hållbara industrier samt miljövänliga byggnader. 

GTI ska ligga i Washington DC, där den svenska ambassaden är ytterligare en samarbetspartner, men ett satellitkontor slår också upp dörrarna i San Franciscoområdet.

Jan Larsson säger att initiativet gör att man från Business Swedens sida kommer att se var man kan ”marknadsföra, prata om och lansera svenska lösningar på amerikanska problem”.

Publicerat 25.05.2022