Hållbarhet

Grön hotell­revolution

Det började som en tanke under en workshop där deltagarna ombads kreera idéer för att skapa tillväxt på Bornholm i Danmark. Hotelldirektören Trine Richter plockade upp en allt hetare trend inom turistnäringen och föreslog ett klimatpositivt hotell och konferenscenter.

hus vid strand
Foto: Adam Mørk

– Fokus är på hållbarhet men det ska också vara en så spännande byggnad i sig att folk från hela världen ska vilja komma och bo här. Hotellet ska vara en lika självklar anledning att resa till Bornholm som människor reser till Guggenheim-museet i Bilbao, säger Trine Richter med ett skratt.

Resultatet blev Hotel Green Solution House som ligger i direkt anslutning till en klassisk dansk hotellpärla som heter Hotel Ryttergården, som tidigare fått både nationella och internationella utmärkelser för sin satsning på hållbarhet.

Men med Hotel Green Solution House tog man steget fullt ut.

Takterrass
Foto: 3XN

Den nya byggnaden innehåller 24 rum och en konferensavdelning. Allting är gjort utifrån en hållbarhets- och kretsloppsvision. Därför är stora delar av konstruktionen skapad av gamla avfallsprodukter, vilket även inkluderar möblerna. Taket är klätt med ett membran som binder koldioxid och bidrar till renare luft. En växtvägg med ormbunkar gör samma arbete inomhus. Solenergi är en självklarhet. All ventilation sker via takfönster som eliminerar behovet av mekanisk ventilation. Ingenting har lämnats åt slumpen för att skapa ett hotell där gästerna kan bo i en hållbar miljö och leva i samklang med den omgivande naturen.

– Allt ska vara så miljövänligt att du bokstavligen ska kunna äta den här byggnaden, säger Trine Richter.

hus bakom träd
Foto: 3XN

Det unika byggprojektet är redan på väg att bli en del av undervisningen av ingenjörsstudenter vid Danmarks Tekniska Universitet, där hotellet kommer att stå som ett riktmärke för framtidens hållbara konstruktioner.

Och väl på Bornholm, så cyklar du naturligtvis! Här finns några av Europas finaste cykelvägar.

Tre x gröna hotell i Norden

Hotell Svart

1. Hotel Svart, Norge. När Hotel Svart, som ligger vid foten av Norges näst största glaciär, Svartisen, öppnar sina dörrar nästa år, blir det det första hotellet som byggs enligt byggnormer från Parisavtalet, som kräver utsläppsfria byggplatser, miljövänliga material och återvinning.

Tree hotel-theCabin

2. Haralds, Sverige. I Norrbotten, 60 kilometer söder om polcirkeln utanför byn Harads i Sverige ligger Treehotel – ett hotell som består av sju unika trähus. Den diskreta arkitekturen är utformad för att ge en så liten miljöpåverkan som möjligt, och varje trähus är tillverkat av miljövänliga material med el som kommer från lokal vattenkraft.

3. Arctic Blue Resort, Finland. Ett nyskapande miljöhotell, som ligger 450 km nordost om Helsingfors och som kommer att vara klart 2022. Arkitekturen är inspirerad av naturen.

Och ju mer hållbart du själv semestrar, desto billigare blir priset på din vistelse. Anläggningen erbjuder rabatt på det totala priset för din vistelse baserat på vattenintag, elförbrukning och matval, eller om du planterar ett träd i närliggande skog.

Text: Gry Koefoed

Publicerat 27.05.2021