Kultur

Gourmetsmak med utsikt

Efter två sorgkantade år med motgångar och personliga tragedier är stjärnkocken Daniel Berlin tillbaka med en ny satsning. I slutet av oktober öppnade han nya krogen Vyn i en gammal bondgård på Österlen. Som namnet antyder, här bjuds det på både fantastisk mat och en svindlande vacker utsikt. Intresset är rekordstort!

Utsikt från Vyn
Vyn ligger på skånska Österlen, mellan Skillinge och Brantevik. Härifrån kan man se till danska Bornholm om vädret är klart. Krogens hjärta är ett specialbyggt kök som designats exklusivt för Vyn av Nordiska kök. Foto: Andrea Papini.

– Vi människor behöver en plats att åka till och bli omhändertagna på, säger Daniel Berlin, vars förra krog i Skåne-Tranås hade två Michelinstjärnor, till sin lokaltidning Norra Skåne.

När Daniel Berlin pratar om sin nya krog – som innefattar en restaurang, ett boutiquehotell och en mat- och vinbar – så återkommer han hela tiden till platsen. En plats att andas, slå rot och blomma på.

Ordvalet är inte märkligt om man känner till hans historia. 2021 gick hans fru bort i cancer och han blev ensamstående pappa till parets små tvillingsöner. Hösten innan hade han tvingats stänga Daniel Berlin Krog i Skåne-Tranås, som drabbats hårt av covidpandemin.

Daniel Berlin
Fine dining med vy. Stjärnkocken Daniel Berlins nya restaurang Vyn väntas locka gastronomiska turister från hela världen. Här är han fotograferad i det träkök som Nordiska kök specialdesignat för Vyn. Det är byggt i ljus ek med lådor och ramverk i massivt trä. Foto: Andrea Papini.

Daniel Berlin

Född: 1982, uppvuxen i Landskrona där han gick restauranglinjen på gymnasiet.

Karriär: Har bland annat varit kökschef på Torso Twisted i Malmö samt jobbat på krogarna Gastro och Petri Pumpa. Drev Daniel Berlin Krog, med två Michelinstjärnor, i Skåne-Tranås mellan 2009 och 2020. Har precis öppnat Vyn på Österlen med stöd från finansiären Joel Eklund (styrelseordförande i det familjeägda miljardbolaget Tepe, känt för tandborstar och tandpetare).

Bor: Nybrostrand utanför Ystad med sina söner Otto och Hugo.

Gillar: Att vara ”en i laget”, hänger gärna i disken.

17 rätter på menyn

Nu är en av mat-Skandinaviens främsta kreatörer tillbaka. Vyn på Österlen serverar säsongsaktuell nordisk, eller snarare skånsk, mat baserad på råvaror från främst närområdet.

I intervjuer har den prisade köksmästaren beskrivit krogen som ”en form av andra chans”. Och han är tydlig med hur han vill ha det. Den fasta menyn innehåller 17 serveringar och innefattar rätter som löjromstäckt karamelliserad rotselleri, smörkokt havskräfta och kind från Linderödssvin med lokaodlad saffran.

Daniel Berlin har en förkärlek för att göra lyx av ”vanliga” råvaror, att få exempelvis en rödbeta att gnistra. Jämfört med köket i Skåne-Tranås har han nu kortat tiden från tillagning till servering.

– Vi jobbar mycket med temperaturer, det är ingenting som kan stå länge, det är en direktare matlagning.

Helt fullbokad

Lägg därtill att det omkring 30 personer starka laget i köket fått ett mer hållbart schema än på många andra lyxkrogar. Vyn har öppet fyra dagar i veckan, för middag från onsdag till fredag och för lunch på lördagar. På lördagskvällar välkomnas hungriga till den enklare mat- och vinbaren, där det inte går att boka bord.

Konceptet verkar gå hem hos kräsna gastronomer. Restaurangen, som har plats för 30 gäster och ligger mellan Skillinge och Brantevik, är helt fullbokad på de datum som hittills släppts.

exteriör Vyn
Daniel Berlins Vyn har plats för 30 gäster. På anläggningen finns också ett hotell med 15 rum, varav fem sviter. Mat- och vinbaren ligger i det som en gång var boningshus på den gamla bondgården. Foto: Miriam Preis

Vill odla grönt

Från de böljande fälten ner mot havet kan man i klart väder se danska Bornholm. På sikt planerar Daniel Berlin att anlägga trädgårdar för att kunna odla egna grönsaker och kryddor. En bad- och bastuanläggning är också på gång, men entreprenören skyndar långsamt. Han vill också tillbringa tid med sina söner, som hunnit bli fem år gamla.

– Många i personalen har barn. Överst på min lista är att det ska gå att kombinera arbete och familjeliv, berättar han.

Otaliga priser och utmärkelser till trots säger sig Berlin ha blivit mer ödmjuk med åren. Som kock är det lätt att fastna i den boost som direkt feedback från nöjda ”foodies” kan ge. Nu vill han bygga långsiktigt och skapa en hållbar arbetsplats i en av världens tuffaste branscher – utan att kompromissa med maten. 

– Det finaste man kan ge en gäst är ett fint minne.

Publicerat 23.11.2023