Kultur

Girl with Balloon – vad hände sedan?

Hur man tjänar 220 miljoner kronor på ett strimlat konstverk.

Banksy, Love is in the Bin, 2018. Courtesy of Sotheby’s.

En av konsthistoriens mer bisarra händelser utspelade sig för tre år sedan på Sotheby’s i London. Historien är vid det här laget välkänd. Ett av konstnären Banksys verk, Girl with Balloon, skulle säljas på auktion. Eftersom Banksy gjort sig känd för att kunna kombinera samhällskritik med en förbluffande förmåga att fånga tidsandan så var intresset på topp.

Men i samma sekund som klubban föll, och verket hade sålts för 12,5 miljoner kronor, så gick ett larmande ljud genom lokalen och duken försvann genom ramen från väggen och strimlades till hälften i långa hängande remsor.

Där och då blev konstverket ett av världens mest kända. På Sotheby’s vållade händelsen juridiskt huvudbry. Man hade bevisligen sålt ett verk, men skulle fakturera för ett annat.

Banksy, vars identitet ännu inte är röjd, la å sin sida ut en film på sociala medier, där han berättade hur han gått till väga, och passade samtidigt på att avslöja namnet på det nya verket var Love is in the Bin.

Efter att advokaterna sagt sitt så fick köparen frågan om han ville att försäljningen skulle hävas. Den anonyme köparen lät dock meddela att han inte tänkte backa.

Nyligen dök Love is in the Bin återigen upp på en auktion.

Den här gången såldes det för 220 miljoner kronor efter provisioner – och fortfarande i strimlor.

Publicerat 30.11.2021