Kultur

Gå på månen

Det är 225 meter högt och kostar 5 miljarder dollar att bygga. I Dubai håller en månformad turistattraktion, Moon, på att ta form.

moon-world-resort-dubai
Upplev månen på jorden. Snart kan det bli möjligt i Dubai. Bild: Moon World Resorts.

Bakom mastodontprojektet står det kanadensiska bolaget Moon World Resorts som hoppas kunna locka rymdturister och andra nyfikna med stora kontokort till emiratet.

Moon är tänkt att ge besökaren en känsla av att befinna sig på eller nära månens yta, huvudattraktionen är en simulator som låter användaren uppleva just det. Michael Henderson, som grundat Moon World Resorts, säger till tidskriften Architectural Digest att anläggningen skapats med tanke på världens alla rymdintresserade.

– Den ger en prisvärd och autentisk upplevelse av rymdturism, något som miljontals entusiaster världen över väntat på. 

moon-world-resort-dubai
En 225 meter hög, månliknande himlakropp kan snart se världens ljus i Dubai. Inuti den ska planeras för bostäder, affärer och restauranger – men också en rymdsimulator. Bild: Moon World Resorts.

I konceptet ingår även restauranger, butiker, nattklubbar, ett spa och en konsertlokal. Det planeras även för en transporttjänst, en ”moon shuttle”, som ska skjutsa runt gäster på det jättelika området.

All service är förlagd till anläggningens sfärformade bas. Utöver det ska 300 exklusiva bostäder och 4 000 kontorssviter byggas uppe i ”himlakroppen”. Dessa kommer att sakna traditionella fönster, men väl ha ett slags elektroniskt fönster som gör att det går att välja utsikt, enligt Architectural Digest

De kanadensiska utvecklarna planerar att ta Moon-konceptet till fyra olika platser i världen. Dubai är först ut.

Publicerat 23.09.2022