Funderar du på att bli skogsägare?
Det finns många privatpersoner som äger i skog i Sverige – och de flesta bor i storstäder. Hur investerar man och hur vet jag att skogen är välvårdad och kommer att bli lönsam? Agneta Andersson är skogsspecialist på Nordeas enhet Jord & Skog och har många goda råd till dig som går i köptankar.

När man går i tankarna att investera i skog är det bra att börja med att ställa sig ett antal frågor. Vad vill du med ditt skogsägande? Är du ute efter en ekonomisk investering, känslan av att äga mark, tradition, jakt eller kanske allt på en gång?
Att genomföra en framgångsrik skogsaffär kräver noggrann planering. Börja med att studera de fastigheter som finns till försäljning på Hemnet och granska skogsbruksplanerna. Analysera planerna för att förstå vilka insatser som behövs och när de ska utföras.
Avstånd och skick
Nästa steg är att fundera över var du vill äga din skog, det vill säga hur långt från din bostadsort den bör ligga. Att ha gångavstånd är få förunnat, men att kunna nå sin skog med bil inom en timme kan vara ett riktmärke om du vill vara delaktig i skogsskötseln. Är det en ren investering har avståndet mindre betydelse.
Om du har hittat ett intressant objekt är det dags för en fältkontroll. Är du osäker, ta gärna med en skogskunnig person som kan ge råd och identifiera eventuella brister i beskrivningen, som virkesvolymer och skogsvårdsbehov. Kontrollera även sådant som inte framgår direkt, exempelvis terräng och vägar. Känslan av att trivas i skogen är ovärderlig. Det ska kännas ”rätt” att gå i skogen.
Kalkylering och finansiering
Nu är det dags att göra en kalkyl. De flesta skogsköp är inte självfinansierande utan kräver kapital, antingen som kontantinsats eller som löpande tillskott för att täcka räntor. Hur mycket du kan investera avgör dina möjligheter.

Själva kalkylen varierar från köpare till köpare, och det är klokt att rådgöra med någon kunnig inom skogsekonomi för att sätta sig in i skatter och kassaflöden med mera. Sätt din gräns för när affären inte längre ger den avkastning du förväntar dig. Att beräkna avkastningen på en skogsinvestering innebär att bedöma kapitalets tillväxt över tid genom skogens tillväxt och värdeökning. Många faktorer påverkar detta:
- Priset på fastigheten
- Markens produktionsförmåga (bonitet)
- Skogens skötsel
- Variationer i virkespriser
- Risker som skadeinsekter och stormar
- En balanserad belåning
Även om räntorna för tillfället är lägre än 2024 vet ingen hur länge det varar. Däremot har skogen en löpande tillväxt på cirka 3–5 procent per år, vilket sätter ett tak för hur mycket skuldränta en skogsfastighet kan bära. Sträva efter en belåning under 50 procent för att få en stabil investering, även om belåningen vid köp kan vara högre. Diskutera med din rådgivare om finansieringsmöjligheter och lånevillkor.
Om skogsägande känns som en alltför stor arbetsinsats kan skogsaktier eller skogsfonder vara ett alternativ. Det finns även digitala plattformar som gör det möjligt att investera i skog genom andelar.
Oavsett vilken skogsfastighet du väljer är detta viktigast att ha koll på:
- Läget, läget och läget
- Arrondering
- Vägar
- Bonitet
- Hur skogen mår
- Behov av röjning och planteringar
- Framtida avverkningar
Om du intresserar dig för fastighetsmarknaden, virkespriser och skogspolitik – då kan du också hitta den skogsinvestering som bäst passar dig och din risktolerans.

Agneta Andersson
Bor: I Bergslagen
Gör: Skogsspecialist på Nordea Jord & Skog
Bakgrund: Arbetat som skogsmäklare och skogsexpert på LRF Konsult och Norrskog
Intressen: Skogsbruk, att röja, plantera och skapa mångfald av träd. Jaga och tävla med mina stående fågelhundar. Har vunnit Svenska mästerskapet 2 gånger, Norska mästerskapet 2 gånger samt fått ett silver och ett brons i VM. Äger och har ägt sammanlagt 11 jaktchampion i raserna irländsk setter, engelsk setter, breton och jaktcocker spaniel.
Äger skog: Ja, 53 hektar.
Att köpa rätt fastighet
Att köpa rätt skogsfastighet är en kombination av nutida förutsättningar och framtida möjligheter. Skogsmark har historiskt ökat i värde och kan ge direktavkastning genom virkesförsäljning, jaktarrenden och andra inkomstkällor. Var du köper beror på dina individuella mål, fastighetens storlek, markkvalitet och ekonomiska förutsättningar.
Att köpa i expansiva, dyrare områden där det är tättbebyggt är oftast en trygg investering.
Viktigt att sköta skogen
Att plantera rätt plantor och att markbereda skapar de bästa förutsättningar i trädets liv liksom att du röjer skogen i tid och ofta. Det kanske inte ger en hög direktavkastning de närmsta 10 åren men kommer att ge bättre avverkningsnetton längre fram. Skötseln har även stor betydelse för fastighetens värdeökning ifall du skulle sälja eller pantsätta den.
Du bör anpassa gallringen efter markens bördighet med målet att ha ett så högt virkesförråd som möjligt.
Gödsling tio år före avverkning kan öka tillväxten med upp till 20 m³sk (skogskubikmeter) per hektar under en tioårsperiod, men för närvarande finns inga statliga bidrag för detta.
Avverkning bör ske när skogen uppnått lämplig ålder och ekonomisk mognad. Om skogen riskerar att drabbas av stormar, torka eller skadeinsekter kan det vara klokt att tidigarelägga avverkningen.
Lönsamhet i affären
Att förhandla om avverkningspriser är avgörande för hur mycket pengar du får i plånboken. Jämför erbjudanden från olika virkesköpare och meddela dem att du konkurrensutsätter deras bud. Studera virkespriserna och avverkningskostnaderna noggrant. Ju mer kunskap du har, desto bättre kan du förhandla.
Börja med mindre avverkningar för att träna på att förhandla och analysera, så att du vid större avverkningar har mer erfarenhet. Rätt tidpunkt för avverkning kan påverka priset och minska risken för markskador.
Skatter
Det finns skatteaspekter med skogsägande som kan påverka din ekonomiska avkastning.
- Skogsavdrag: Innebär att du kan skjuta upp beskattningen av avverkningsintäkter och använda avdraget för att amortera lån.
- Skogskonto: Möjlighet att jämna ut inkomster genom att fördela beskattningen över flera år.
- Rullning/kvittning: Om din enskilda firma går med underskott kan det sparas och dras av mot framtida överskott.
- Räntefördelning: En del av vinsten kan beskattas som kapitalinkomst med 30 procent skatt, vilket ofta innebär lägre beskattning.
Nedan går jag igenom skatteaspekterna lite mer men mitt råd är att anlita en skatterådgivare som är insatt i den enskilda firmans regler för att se över hur olika skatter och avdrag påverkar dig.

Skogsavdrag
För att optimera din nytta av skogsavdraget är det viktigt att följa inflationen och ränteläget. Skogsavdraget baseras på anskaffningsvärdet, så om detta värde inte justeras för inflation kan det reala värdet av avdraget minska över tiden.
Skogskonto
Man kan sätta in avverkningsintäkter på skogskonto för att fördela beskattningen över flera år, vilket hjälper till att jämna ut inkomsterna och minska den årliga beskattningen.
Kvittning
Om den enskilda firman går med underskott ett år, kan detta underskott sparas och dras av mot framtida överskott. Detta kallas för ”rullning” och kan fortsätta så länge verksamheten pågår.
Om du kan klassas som nystartad aktiv skogsägare (NV), kan du under de första fem åren efter att du köpt fastigheten kvitta underskottet i den enskilda firman mot tjänsteinkomsten. Du får högst göra avdrag med 100 000 kr per år under de fem första åren.
Räntefördelning
Innebär att man som skogsägare (NV) kan beskatta en del av vinsten som kapitalinkomst med 30 procents skatt, vilket oftast innebär en lägre beskattning. När man köper en fastighet ska man beräkna fram kapitalunderlaget för räntefördelningen, som utgörs av tillgångar minus skulder.
Några ord om min egen skog
Jag är själv skogsägare och har funderat mycket på vad jag vill med min skog, som ligger precis utanför mitt hus.
Med hjälp av en skogsbruksplan har jag markerat ut olika värden och skapat en mångfald av bestånd med björk, tall, lärk, asp, rönn, hassel och ek, samt öppna landskap med bryn, åkerholmar och diken. Det finns även traditionell gran- och tallskog för avkastning.
Att förändra landskapet där jag bor är mitt liv. Jag tänker på träden, arbetar med dem och njuter av varje promenad i min skog. Under året följer jag naturens skiftningar – från hasselns hängen i februari till lärkens gyllene höstfärg. När jag köpte min fastighet avverkades all gran på åkermarken, vilket släppte in ljus och gav nytt liv åt växtligheten. Min hassellund har nu vuxit sig stark och påminner mig om barndomens känsla av att vandra genom hagarna. På våren blommar blåsippor och vitsippor här och på sommaren kommer orkidéerna, som blir alltfler för varje år.
För mig är skogen mer än en investering – den är en del av livet.
Vill du veta mer om skogsinvestering och förvaltning?
Som kund i Private Banking har du tillgång till specialistgruppen Nordea Jord & Skog. Du kan använda specialistgruppens kompetens i allt från fastighetsförvärv och generationsskiften till frågor om skatter och löpande förvaltning av fastigheten. Kontakta din rådgivare om du vill komma i kontakt med enheten.
Text: Agneta Andersson Foto: Sara Ekberg och Shutterstock
Publicerat 24.03.2025