Framtidsfullmakt och jäv – vad är det som gäller?
Det finns många fördelar med framtidsfullmakter, även om det just nu pågår diskussioner om vad de egentligen omfattar. Nordea Private Bankings familjerättsjurist Caroline Törnquist förklarar vad en framtidsfullmakt är och när den kan träffas av jäv.
Under det senaste halvåret har det i media förekommit artiklar om att framtidsfullmakter kanske inte är den stora hjälp som var avsikten när lagstiftningen infördes i juli 2017. Bland annat har det skrivits om att Lantmäteriet gjort ett så kallat rättsligt ställningstagande gällande bestämmelsen om jäv i lagen om framtidsfullmakter.
Många oroar sig nu över att Lagen om framtidsfullmakter inte ger det skydd som man trott och hoppats på, helt enkelt att lagen anses ”urvattnad”. Vi återkommer till det längre ner, först några ord om varför vi har framtidsfullmakter.
Vad är en framtidsfullmakt?
En framtidsfullmakt är en fullmakt där du som privatperson utser någon eller några privatpersoner, oftast nära anhöriga, att som fullmaktshavare ombesörja dina ekonomiska och personliga angelägenheter den dag du inte kan hantera dem själv. Du bestämmer alltså själv vem eller vilka du vill utse. Juridisk person kan inte vara fullmaktshavare.
Lagen om framtidsfullmakter kom, enkelt uttryck, till som ett komplement till den lagstiftning vi har i Sverige gällande godmans- och ställföreträdarskap. Behovet av god man ökar i vårt samhälle och vårt godmanssystem mäktar inte riktigt med. Vi lever längre och blir därmed också sjukare. Det har också blivit svårare att både rekrytera och kontrollera gode män.
Lagstiftning om framtidsfullmakter finns i många länder sedan flera år och alla länder har sina egna lagar för detta.
Vad skiljer en framtidsfullmakt från att få en god man?
I en framtidsfullmakt bestämmer du själv vem som ska sköta dina affärer, det vill säga vem eller vilka som ska vara dina fullmaktshavare. Fullmaktshavarna avgör när fullmakten ska börja gälla.
När det gäller godmanskap är det tingsrätten som beslutar om god man och den kommunala överförmyndaren som utövar tillsyn över godmans- och förvaltarärenden.
Vad innebär jäv när det kommer till framtidsfullmakter?
I lagen om framtidsfullmakter finns en bestämmelse om jäv som innebär att fullmaktshavaren inte har rätt att företräda fullmaktsgivaren i en fråga där fullmaktshavarens själv, dess make, sambo, barn med flera är motpart eller av någon annan anledning kan ha motstridiga intressen.
Lantmäteriet har gjort ett så kallat rättsligt ställningstagande och gett exempel på sådant som kan anses vara jäv. Sedan i februari i år har Lantmäteriet i vissa fall stoppat fastighetsförsäljningar som gjorts med stöd av framtidsfullmakt.
Vad kan detta innebära konkret?
Låt oss ta exemplet att två makar eller sambor säljer en fastighet som de äger tillsammans. Ena maken skriver under handlingen för egen del men också för maken/ sambon med stöd av en framtidsfullmakt. Eftersom fastigheten ägs gemensamt kan det här finnas motstridiga intressen. Enligt Lantmäteriet föreligger då jäv enligt lagen om framtidsfullmakter och köpehandlingen blir ogiltig. Detta även om det i framtidsfullmakten framgår att makan/sambon får sälja fastigheten.
Det räcker att jävet är objektivt. Det behöver alltså inte konkret påvisas, det vill säga att det verkligen finns motstridiga intressen.
Hur kan en jävssituation undvikas?
Det finns olika sätta att hantera detta. Ett sätt kan vara att ansöka hos tingsrätten om ett tillfälligt god manskap för just denna specifika situation. När sedan fastighetsaffären är avslutad, befrias den tillfälligt förordnade gode mannen från sitt uppdrag.
Ett annat sätt kan vara att man i samband med att framtidsfullmakten upprättas utser en ersättare för framtidsfullmaktshavaren, som kan träda in i den händelse att en jävsituation skulle uppstå.
Vad gäller nu?
Rättsläget när det kommer till lagstiftningen om framtidsfullmakter är på flera områden oklart och det finns inte heller så mycket praxis att luta sig emot då lagstiftningen är relativt ung.
Jag kan passa på att nämna att Bankföreningen, i juni i år, hemställt att Regeringen snarast ska utreda och åtgärda brister i lagen om framtidsfullmakter, samt att skyndsamt utreda och införa ett nationellt register för framtidsfullmakter.
•••
Fördjupning: Så funkar framtidsfullmakten
Vad bör du tänka på när du upprättar en framtidsfullmakt?
En framtidsfullmakt ska vara skriftlig och det finns många olika faktorer att tänka till kring när man upprättar den. Vem eller vilka ska utses till fullmaktshavare? Om du utser flera personer, var noga med att ange om de ska de agera i förening eller var för sig.
Att utse en ersättare för fullmaktshavaren om denne inte kan fullfölja uppdraget kan också vara en klok åtgärd. Många tror att barn per automatik träder in som fullmaktshavare om en förälder blir sjuk, men det stämmer inte.
Vidare kan man utse en granskare som kan begära redovisning av fullmaktshavaren årligen.
Ska fullmaktshavaren ha ersättning för sitt arbete måste detta tydligt framgå i framtidsfullmakten. Utgår ersättning är detta inkomst av tjänst för fullmaktshavaren, medan fullmaktsgivaren ska betala arbetsgivaravgift.
Vad kan en framtidsfullmakt omfatta?
En framtidsfullmakt kan omfatta både ekonomiska och personliga angelägenheter. Däremot kan den inte omfatta beslut kring hälsa – sjukvård eller tandvård. I en framtidsfullmakt kan man också ange vad fullmakten inte ska omfatta, till exempel att fullmaktshavaren inte får sälja viss egendom eller liknande förbehåll.
Vilka formkrav finns?
Fullmaktsgivaren måste ha fyllt 18 år och får inte vara beslutsoförmögen. Det ska tydligt framgå att det är en framtidsfullmakt, och den ska undertecknas av fullmaktsgivaren i närvaro av två vittnen som inte får ha ett direkt släktskap med fullmaktsgivaren eller vara insatta som fullmaktshavare. Formkraven är strikta, är de inte uppfyllda blir framtidsfullmakten ogiltig.
När träder framtidsfullmakten i kraft?
En framtidsfullmakt träder ikraft när fullmaktsgivaren varaktigt är ur stånd att sköta sina affärer på grund av sjukdom, missbruk eller liknande situationer. Det är som sagt fullmaktshavaren som avgör när framtidsfullmakten träder ikraft. Enligt lag krävs inget läkarintyg.
När fullmaktshavaren anser att tiden är inne ska denne informera fullmaktsgivarens närmast anhöriga om att framtidsfullmakten nu träder i kraft. En rekommendation är att göra det skriftligen.
Hur används fullmakten rent praktiskt?
En framtidsfullmakt ska uppvisas i original vid varje tillfälle som den används gentemot tredje man, till exempel en bank. En generell framtidsfullmakt kan i dagsläget inte registreras.
Det medför till exempel att en bank inte kan utge internet- eller telefonuppkoppling till en fullmaktshavare med stöd av en generell framtidsfullmakt. Vissa banker, bland annat Nordea, har därför egna blanketter för framtidsfullmakt som endast gäller för tillgångar i banken Blanketten kan registreras hos banken så att fullmaktshavaren får möjlighet att utföra bankärenden även digitalt. Återkallas framtidsfullmakten avslutas med stöd av framtidsfullmakten medgivna internetlösningar.
Här kan du skriva ut Nordeas framtidsfullmakt.
Har du fler frågor om framtidsfullmakter – kontakta din rådgivare i Private Banking som kan lotsa dig vidare.
Text: Caroline Törnquist Foto: Henric Uhrbom
Publicerat 25.09.2023