Kultur

Framför familjen fifflar vi inte

Bilder på familjemedlemmar på jobbet minskar risken för småbedrägerier.

Ett skrivborde med en inramad familjemedlem

En del har arbetsskrivbord som är helt anonyma och kliniskt befriade från privata detaljer. Andra har inrett dem personligt med barnteckningar och bilder från senaste sommarsemestern.

Amerikanska forskartrion och beteendevetarna Ashley Hardin, Chris Bauman och David Meyer bestämde sig för att ta reda på om det fanns någon skillnad i människors attityder och uppträdande utifrån deras skrivbordsinredningar.

Resultatet var högst överraskande. Det visade sig nämligen att de som hade bilder på sina nära och kära var betydligt ärligare än jämfört med de som föredrog anonyma landskapsbilder eller inte hade några privata kännemärken alls.

Deras utläggsredovisningar var sällan ifrågasatta och de ertappades inte heller alls i samma utsträckning med att olovandes ta med sig material hem från jobbet. De var på punkt efter punkt något lite skötsammare. Detta väckte naturligtvis forskarnas intresse, som bestämde sig för att utföra ett etikexperiment.

Två fristående grupper fick i uppgift att kasta tärning, där målet var att samla så många »tärningsögon« som möjligt. Den ena gruppen hade bilder av familjemedlemmar framför sig medan den andra gruppen hade anonyma genrebilder. Varje tärningsöga belönades med 50 cent, men det var upp till deltagarna själva att räkna ihop resultatet av sina tärningskast och hur mycket pengar de skulle erhålla. Det fanns alltså ingen kontrollant, utan deltagarna var sina egna domare.

Det visade sig snart att gruppen som kastade tärning framför en familjebild efterfrågade ett betydligt lägre belopp i ersättning.

Så hur kommer detta sig?

Forskarna menar att förklaringen till detta är att när vi känner oss studerade av personer vi håller nära och kära så blir vi mindre självcentrerade, vilket också gör att vi känner ett större kollektivt ansvar. Plus att vi släpper på det ekonomiska fokus som ligger till grund för en stor del av vår jobbvardag, en sida med många positiva förtecken men som även är besläktad med sämre medkänsla och ökat omoraliskt beteende.

Text: Mårten Niléhn

Källa: Harvard Business Review Foto: Shutterstock

Publicerat 03.01.2022