Ekonomi

Fotokonst i fokus

Entrén vid Mariatorget på Söder i Stockholm är blygsam. Men en trappa ner öppnar en modern skattkammare upp sig. Här ligger Picture This Gallery, som på bara ett år har blivit Skandinaviens största galleri för fotokonst. ”Hit kan man komma och köpa signerade verk för en halv miljon kronor – eller en poster för en dryg tusenlapp”, säger Johan Lindskog, kreativ chef.

Johan Lindskog och Pelle Höglund
Johan Lindskog och Pelle Höglund driver Picture This Gallery vid Mariatorget i Stockholm.

Johan Lindskog visar runt i valven som i folkmun kallas ”tvålpalatset” eftersom mannen som lät bygga huset i slutet av 1800-talet var en stormförmögen tvålfabrikör som hade sitt lager i källaren.

Lite drygt 100 år senare trängs verk från många av världens ledande fotokonstnärer på väggarna. Som rockfotografiets mästare Anton Corbijn och Nick Veasy, som använder röntgenfoto som teknik. I ett avskilt rum hänger en samling 1800-talsfotografier av moln.

På bara lite drygt ett år – Picture This slog upp dörrarna i februari 2023 – har galleriet etablerat sig som en självklar medelpunkt för fotokonsten i Sverige, vid sidan av Fotografiska. Delvis beroende på att grundarna och ägarna heter Jan och Per Broman, samma brödrapar som startade Fotografiska 2010. Men delvis beror det nog också på att fotokonsten fortfarande är en ung konstform, menar Johan Lindskog.

– En satsning på fotografi i den här skalan hade inte fungerat för bara trettio år sedan. Då sågs inte fotografi som en konstform på samma sätt som nu. Tänk bara vilken revolution som fotot gått igenom. Då behövde du ett mörkrum, en ömtålig filmrulle och du visste inte hur bilderna blev förrän de framkallades. I dag har alla en hyfsad kamera i sin mobil.

Betyder det att det finns större möjligheter att göra klipp inom konstfotovärlden?

– Ja, absolut. Rätt fotokonst är en jättebra investering. Vi ser att det blir mer och mer fotokonst hos de stora auktionshusen. För kanske tio år sedan var det knappt någon fotokonst alls, nu är det massor. Dessutom har fotokonstmarknaden mognat. Nu är det mycket mer reglerat och tydligt med upplagor och signerade verk.

Stora salen i källarvalven vid Mariatorget
I den stora salen i källarvalven vid Mariatorget hänger en utställning med Nick Veasy, som använder röntgenfotografi i sina verk.

Man brukar säga att konstvärlden är konjunkturkänslig. Har ni märkt av lågkonjunktur, inflation och stigande räntor?

– Vi började ju i en lågkonjunktur, så vi har inte märkt av det så mycket. Men däremot gör vi löpande analyser av vad som säljer bra och vad som säljer mindre bra. Och för oss är det tydligt: det som säljer bäst är de fina, dyra verken. Den målgruppen har fortfarande pengar. Det är lika många verk för 100 000 kronor som för 1 000 kronor som går ut genom dörren.

– Däremot märker vi en tydlig skillnad i mellansegmentet, där verken ligger på kanske 5 000–20 000 kronor. Jag tror det är för att den gruppen har fått en mer ansträngd ekonomi i och med stigande räntor och inflation. Om boendekostnaderna gått upp med trettio procent är det kanske inte konstfoto man köper först.

Non-fungible tokens, NFT, var väldigt omtalat för några år sedan. Nu verkar intresset ha dalat ganska mycket. Hur ser du på den utvecklingen?

– Vi var inne och nosade på NFT:er, och många av våra fotografer var också nyfikna på det. Så vi testade, men det gick väldigt mycket upp och ned och det har aldrig varit vår kärnverksamhet att sälja NFT:er. Däremot är det väldigt intressant att följa utvecklingen i hela blockchain-grejen för just foto. Vi har det i bakhuvudet, kan man säga.

Vad händer på Picture This i vår?

– Vi har nya utställningar varannan månad, så det är fullt upp. Den 25 april är det vernissage för en större utställning med Bryan Adams. Det blir väldigt kul, han kommer hit också eftersom han ska spela på Hovet i Stockholm.

Hur skulle du beskriva hans bilder?

– Det är mycket porträtt på hans kompisar och kändisar, men även lite mer vågade bilder, och en hel del annat. Han har ett mycket bra öga och är väldigt respekterad i fotobranschen. I dag är han minst lika mycket fotograf som musiker.

Publicerat 28.02.2024