Hållbarhet

Förening som gör skillnad

Funkibator är en ideell förening som med hjälp av socialt företagande lyfter fram människor med funktionsvariationer. De har nyligen fått Nordeas nyinstiftade pris Årets Funkoprenör. – Jag har alltid tänkt att har man kapacitet och kunskap, då har man också ett ansvar att göra världen lite bättre, säger grundaren Pia Hammargren.

Bilder: Funkibator

Ett bokförlag som ger ut barnböcker med funkisfokus. En alternativ arbetsförmedling. Eller varför inte ett digitalt sommarläger för ungdomar med omfattande funktionsvariationer där de bland annat får besöka en pingvinfarm i Sydafrika – ideella föreningen Funkibator har en minst sagt bred verksamhet. Men den gemensamma nämnaren är att man med hjälp av socialt företagande skapar medvetenhet kring funktionsvariationer och utvecklar en bättre vardag för människor som lever med dem.

– Det här är människor som oftast inte syns eller får sin röst hörd, inte ens när man talar om mångfaldsfrågor, och traditionellt sett har de mest förknippats med frågor som LSS* och assistans, säger Pia Hammargren.

Pia Hammargren

Gör just nu: Engagerad i Funkibator, ideell förening.

Karriär: Projektledare och verksamhetsutvecklare i en växande och utvecklande verksamhet.

Karriärval: Att välja det som är utvecklande och kul, resten löser sig.

Utbildning: M Sc. Human Computer Interaction design.

Förebild: Khanitta. En väninna till mig som bor i Thailand och som sitter i rullstol i ett betydligt tuffare samhälle än vårt. Hon är först i sitt samhälle med att synas och vara delaktig trots synlig funktionsnedsättning. Att fika, att sälja hantverk på marknaden, att bara synas gör en betydligt större skillnad och kräver än mer mod och styrka för henne och de som kommer efter henne än vi någonsin kan förstå här.

Dold talang: Se de små detaljerna som gör den stora skillnaden i helheten.

– Och även om det är viktigt kände vi att vi ville jobba bredare och använda oss av entreprenörskap för att skapa bättre förutsättningar för oss. För det är ju inte så att vi jobbar för målgruppen, utan vi är målgruppen.

Pia Hammargren har själv en neuromuskulär diagnos och använder rullstol men hon betonar att det inte är själva diagnosen som är det viktigaste hos Funkibator. I föreningens aktivitetshus som man driver tillsammans med andra ideella föreningar får alla plats oavsett förutsättningar. Här har man påbörjat ett arbete för att fylla huset med innehåll och att bygga ut det till dess möjliga storlek på 6 000 kvadratmeter, ett projekt i 100-miljonersklassen som man tar stegvis framåt. Visionen är att bygga Sveriges mest upplevelsebaserade aktivitets- och kreativitetshus för personer med funktionsnedsättning och att verksamheten ska vara både fysisk och digital så man når så många som möjligt.  

– Det viktiga är inte diagnosen, det viktiga är att vi tillsammans bryter ny mark. Som till exempel bokförlaget där vi ger ut barnböcker med funkisfokus och därmed synliggör en livssituation som är vardag för vissa barn, samtidigt som det blir ett outforskat äventyr för andra. Vi förändrar världen en bok i taget.

– All hjälp, stor som liten, tas tacksamt emot. Priset från Nordea kommer hjälpa föreningen att nå ut starkare internationellt och utveckla verksamheten ytterligare. Jag ser fram emot att kunna nå ännu fler och göra ännu större skillnad genom att visa att våra medlemmar är en viktig del av mångfalden.

Text: Karin Aase

* Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Publicerat 02.07.2020