Innovation

Flytta in i framtiden

Arkitekten Bjarke Ingels. Film: Toyota Woven city

Scenen kunde varit hämtad ur en science fiction-film: Den superdesignade lilla japanska staden vid berget Fujis fot är full av forskare och innovatörer som testar nya former av robotar, AI och hållbara energilösningar. Alla byggnader har solpaneler. Invånarna har hjälp av sensorer och assistans-robotar för att ta hand om sin hälsa och hålla ordning i de smarta, vackra trähusen.

Låter det som en utopi? Faktum är att jättelaboratoriet, som går under arbetsnamnet Woven City (Den vävda staden), är på väg att blir verklighet. Bakom satsningen ligger den japanska biltillverkaren Toyota och det första spadtaget tas 2021.

– Att bygga en hel stad från grunden, även i en liten skala som här, är en unik möjlighet att utveckla framtidens teknik, inklusive ett digitalt system för infrastruktur, sa Toyotas koncernchef Akio Toyoda nyligen när han lanserade projektet på CES-mässan i Las Vegas.

Det är tydligt att den japanska koncernschefen har siktet inställt på en framtid där hans bolag gör betydligt mer än tillverkar bilar.

Woven City är till en början tänkt att husera omkring 2000 människor, de flesta Toyotaanställda, pensionärer och gästforskare. Bolaget har gått ut med en öppen inbjudan till potentiella samarbetspartners, både företag och akademiker kan ansöka om att få flytta dit via en särskild hemsida.

En av de viktigaste nyckelpersonerna är dock redan ombord: Den danske stjärnarkitekten Bjarke Ingels har ritat den minimalistiska, hållbara staden och dess hängande trädgårdar och luftiga bostäder. Vägarna är specialutformade för tester av självkörande fordon, men på skisserna finns också inbjudande torg och parker – liknande de Bjarke Ingels Group gjort för Googles huvudkontor i Mountain View i Kalifornien. Det är tydligt att Ingels, som även ritat Lego-huset i Billund och kontorsbyggnaden Two World Trade Center i New York (som börjat resas på den plats där en av tvillingskraporna stod), står med en fot i framtiden:

– Om vi kan förändra klimatet utan att tänka på det, föreställ dig vad vi kan göra om vi fokuserar, sa han nyligen i en intervju på arkitektsajten Arch Daily.

Publicerat 24.02.2020