Personligt

Familjen först

Med flera decennier av erfarenhet som familjerättsjurist är Caroline Törnquists motto att tänka före handling, och hon beskriver äktenskapsförord som en kärlekshandling. Hon lever som hon lär.

Caroline Törnquist
När Caroline Törnquist 2005 började som familjerättsjurist på Nordea Private Banking var de två medarbetare på avdelningen, i dag är de sammanlagt tio affärs- och familjerättsjurister som bevakar området.

Stockholms universitet, 1980. Det är i början av terminen när föreläsaren riktar sig mot de nyblivna juriststudenterna: ”Hälften av er som går den här utbildningen, framför allt ni kvinnor, kommer inte att gå klart. Ni kommer att gifta er och hoppa av.”

– Aldrig i livet! tänkte jag. Det här ska jag slutföra, minns Caroline Törnquist, snart fyra decennier senare.

Det är fredagsförmiddag och hon har precis mött mig i Nordeahuset på Smålandsgatan i Stockholm, en minut för tidigt. Men så kallar hon sig också för tidsfascist.

Caroline Törnquist
Caroline Törnquist är en av landets ledande familjerättsjurister, och har också blivit talesperson för Nordea Private Banking inom familjejuridik.

Caroline Törnquist

Gör: Familjerättsjurist på Nordea Private Banking.

Ålder: 61.

Familj: Gift med Steffo, 66 år. Barnen Amelie (Blomberg) och hennes make John, barnbarnen Cornelia och Adelin, sonen Robert, som ska gifta sig med Perri, styvsonen Max och hans flickvän Derya samt deras hund Zelda.

Karriär i korthet: Studentexamen i ekonomisk linje, Malmö, juristexamen från Stockholms universitet 1985, bankjurist på Handelsbanken 1986–2005 och familjerättsjurist på Nordea Private Banking sedan 2005.

Motto: ”Tänk efter före.”

Lektyr på sängbordet: Paradiset av Nobelpristagarna Abdulrazak Gurnah. Vi läser den i den bokklubb jag precis blivit inbjuden till.

Dold talang: Kanske ingen dold talang, men det många inte vet om mig är att jag älskar att handarbeta. Tidigare stickade jag stora tröjor och en gång en kappa till mig själv. Nu har jag mindre tid för sådant, men förra året broderade jag en julgransmatta.

Fritidsintressen: Spela golf, umgås med vänner, åka båt och umgås med barn och barnbarn.

På sin bucketlist: Jag vill uppleva Argentina. Jag vet att de har jättegott kött och goda viner. Jag vill rida på Pampas!

– En gång när jag skulle hålla föredrag i Östersund drog talaren före mig ut på tiden så pass mycket att det bara var en tredjedel av tiden kvar när det var min tur. Arrangören sa att jag självklart också kunde dra över, men jag visste att det fanns mer på schemat för deltagarna. Så jag valde att i stället att kortfattat improvisera kring en dagsaktuell artikel jag läst på flyget upp om framtidsfullmakter, vilket blev mycket uppskattat, berättar hon medan hon visar mig in i ett av konferensrummen.  

Förutom att Caroline Törnquist i egenskap av familjejurist på Nordea Private Banking föreläser ute i landet är det här hon har sin bas sedan ett och ett halvt decennium. Dessförinnan var hon på Handelsbanken i 19 år. För visst slutförde hon sin examen. Gifte sig gjorde hon också, senare, och två gånger. Men att tjäna sina egna pengar, stå på egna ben, har hon alltid varit noga med. Likaså att få fram budskapet om vad som kan hända när en förändring sker i familjen.

– Jag har aldrig drömt om att stå i tingsrätten och argumentera, bli försvarare eller åklagare, som många andra jurister. Familjejuridiken är däremot något jag kan relatera till, även om jag själv har en jättetrygg bakgrund med föräldrar som var gifta.

Mamma propsade på utbildning

Föräldrarna, Ulf Laurin och Christina Gullander, växte båda upp på Östermalm i Stockholm. En plats där Caroline och hennes make, programledaren Steffo Törnquist, bor sedan många år. Men Carolines historia tar sin start i Malmö, dit Ulf och Christina flyttade och fick sina sex barn. Pappan var vd för PLM, satt i flera styrelser och var ordförande för SAF, mamman var tolk. Företagandet fanns i blodet, men mest vikten av att utbilda sig.

– Framför allt var mamma mån om att vi skulle ha en eftergymnasial examen och att vi skulle lära oss språk. Så när min tvillingsyster och jag tog studenten 1978 flyttade vi till Spanien i tio månader och lärde oss spanska. Sen till Paris för att få franskan. Vad jag skulle bli hade jag ingen aning om då.

Caroline Törnquist
Trivs i rampljuset. Caroline Törnquist är flitigt anlitad som föreläsare.

Men hemma i Sverige såg mamma Christina till att döttrarna sökte in till flera utbildningar. Första tanken för Caroline var Handelshögskolan, men dit räckte inte betygen. I stället föll det på tredje valet: juridiklinjen i Stockholm.

– Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på, men jag var 20 och tyckte att det lät roligt att plugga i Stockholm.

När hon ett år in i utbildningen introducerades för familjerättsjuridik av en entusiasmerande lärare föddes fascinationen för ämnet. Intresset närdes när Caroline senare fick jobb som assistent till en familjejurist på Handelsbanken i Lund.

– Jag fick se hur det såg ut i praktiken, vad man kunde råka ut för när någon närstående dör eller om man skiljer sig. Något tändes i mig.

Hon hade precis fått sitt andra barn med sin dåvarande man när de flyttade till Stockholm. Caroline fick jobb på boutredningsavdelningen på Handelsbanken och senare som bankjurist.

– I mina tidigare uppdrag hade jag sett så mycket som kunde bli tokigt med bouppteckningar och avsaknaden av testamente. Nu fick jag vara med och förebygga det eftersom jag träffade kunderna innan de var döda.

Caroline Törnquist
Lever som hon lär. Självklart har Caroline och maken Steffo Törnquist skrivit både äktenskapsförord och testamente. ”Men när vi precis träffats tyckte inte Steffo att det behövdes…”

Avdelning som växer

Därför är det inte så konstigt att Caroline Törnquist visade intresse när hon såg annonsen om att Nordea sökte en familjerättsjurist för att starta upp ett erbjudande med familjejuridik för sina private banking-kunder. Då, 2005, var de två, i dag, 17 år senare, är sammanlagt tio affärs- och familjejurister knutna till området.

– Vi är en stabil pelare och i mitt tycke är vi på Nordea Private Banking absolut bäst på familjejuridik.

Roligast är kundmötena, tycker hon.

– Att göra juridiken konkret för våra Private Banking-kunder är något som verkligen driver mig. Jag ser varje kundmöte som något unikt där jag strävar efter att ge insikter och konkreta underlag som kunden sedan kan fatta kloka beslut utifrån. Det finns ingen bättre känsla än när ett par, som från början knappt förstått syftet med vårt möte, sedan säger: ”Det här var riktigt bra. Tack!”

– De senaste åren har jag mött allt fler yngre, många entreprenörer, drivna killar och tjejer, vilket gläder mig. Jag tror även att pandemin, då många kommit i nära kontakt med döden eller skiljt sig, har fått folk att vakna upp och se över vad som verkligen gäller om olyckan skulle vara framme.

Caroline Törnquist
Caroline Törnquist har aldrig drömt om att stå i tingsrätten, det är familjejuridiken som hon har brunnit för.

Vilket är det vanligaste misstaget många gör?

– Att man inte har gjort någonting. När det sen går tokigt blir det ofta bråk med bitter eftersmak. Därför råder jag alla att sätta sig in i vad det innebär att bli sambo eller att ingå i ett äktenskap. Det lönar sig att lägga in några tusenlappar i bröllopsbudgeten och träffa en jurist i god tid, sen kan du fokusera på tårtan och brudklänningen.

Du har beskrivit äktenskapsförord som en kärlekshandling, varför då?

– Det finns en bild av att äktenskapsförord är en erotikdödare, men min grundinställning är att det är något gott du gör för ditt äktenskap. Alla måste inte ha ett äktenskapsförord, men i dag, då allt fler skiljer sig och gifter om sig, kan det verkligen finnas en anledning att åtminstone se över det för att inte riskera att få den där bittra eftersmaken vid en separation.

Lever du själv som du lär?

– Ja, jag har tänkt på detta i båda mina två äktenskap. När jag skiljde mig från min första man efter 20 år var det inget tjafs om ekonomin och det var så skönt. När jag träffade Steffo hade både han och jag barn. Vad som än händer vill jag ju att våra barn ska kunna fortsätta ha en trevlig relation, och inte ska säga: ”Vad var det där för bitch som pappa gifte sig med?”. Så ja, vi lever som jag lär.

Caroline Törnquist

Hon skrattar åt det sistnämnda, för att ta upp frågan om äktenskapsförord är inte alltid så lätt.

– I början tyckte inte Steffo att vi behövde något. Jag hade naturligtvis haft allt att vinna på det, men för mig och i vår situation var det en självklarhet att vi skulle skriva både testamente och äktenskapsförord. Det ska vara tydligt vad som gäller så att våra barn aldrig ska behöva hamna i frågeställningar när vi inte längre finns. Nu har Steffo lärt sig massor om familjejuridik och blivit min bästa marknadsförare.

Gör det svåra enkelt

Det är komplicerade frågor, men Caroline Törnquist talar så man förstår. Något hon är uppskattad för.
– Jag undviker att nämna lagparagrafer i ett kundmöte, då tror jag att man slår dövörat till. Jag tar heller aldrig med mig dator, utan antecknar ytterst lite på papper och ser alltid kunden i ögonen. Jag tror det är viktigt, inte minst eftersom det ofta är känsliga ämnen vi berör. Sedan har jag lärt mig att alltid vara väldigt förberedd. Det gör att jag blir trygg i mig själv.

Erfarenheten och tydligheten har tagit henne till tv-rutan och sedan flera år har hon bland annat synts svara på familjerättsjuridiska frågor i Nyhetsmorgon på TV4.

– Jag trivs i rampljuset, ler hon. Men det kräver att jag är otroligt förberedd när jag kommer dit och trygg med att jag kan något om det vi ska prata om. Sedan har jag ju en väldigt, väldigt bra coach hemma, som säger till om jag behöver prata långsammare eller hålla mig till ämnet.

Caroline Törnquist
”Att göra juridiken konkret för våra Private Banking-kunder är något som verkligen driver mig. Jag ser varje kundmöte som något unikt där jag strävar efter att ge insikter och konkreta underlag som kunden sedan kan fatta kloka beslut utifrån”, säger Caroline Törnquist.

Flitig föreläsare

Vårsolen spricker fram utanför de stora panoramafönstren på banken. Ända sedan Caroline Törnquist trotsade sin föreläsares spådom för snart 40 år sedan har hon nästan uteslutande jobbat på bank och hjälpt blivande brudpar, separerade par, sörjande barn, änkor och änkemän att få koll på juridiken. Att sluta med det är inget hon tänkt göra på ett bra tag. Bara för tre år sedan blev hon talesperson för Nordea Private Banking inom familjejuridik och hon är också flitigt uppbokad som föreläsare, inte minst på alla event som Nordea arrangerar. Lägga sig på sofflocket finns det knappast tid för.

– Min dotter sa häromåret: ”Men herregud, mamma, du peakar vid 60!” Det är så enormt roligt. Jag har sagt till mina chefer att jag gärna jobbar så länge jag får och så länge hälsan är i behåll.

Men när hon väl går ifrån jobbet om dagarna ägnar hon sig åt livets goda, precis som sin man. De åker båt i skärgården, spelar golf på Värmdö, där de har sommarhus, reser till Steffos lägenhet i Frankrike och lagar goda hemmamiddagar. Det sistnämnda är precis vad som väntar senare denna fredag.

– Då ska möta jag upp min käre make på stan och handla mat till kvällen. Sen blir det en lugn hemmakväll. Eller så lugn den kan bli – vi ska tävla mot varandra i På spåret!

Men först ligger lunch på schemat, berättar hon och kollar snabbt på klockan.

– Men det får bli en kort sådan, för att komma i tid till nästa kundmöte!

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Karl Nordlund

Publicerat 01.03.2022