Innovation

En egen köksrobot för 2,5 miljoner

Vad sägs om lite extra hjälp i köket? En hushållsmaskin som inte bara kan hacka eller knåda, utan tillaga hela din favoriträtt från noll? Och som dessutom kan städa upp efter sig!

Ett urdrag från Moley Robotic Kitchens presentationsvideo.

Vi talar inte om en livs levande hushållerska eller kock, utan om världens första köksrobot: Moley Kitchen från Moley Robotics, programmerad efter mästerkockar och där bara fantasin sätter gränser för dina framtida måltider.

Prislappen är som en större motorbåt, cirka 2,5 miljoner, men tillverkarna hävdar att de redan har en väntelista med över tusen kunder som vill öppna plånboken och sina hem för köksroboten när försäljningen startar.

Det ryska matte- och programmerarsnillet bakom Moley, Mark Oleynik, räknar också med att kunna sänka priserna i takt med att volymerna ökar och ser framför sig att även medelklassen ska kunna få köksassistans. Eller en trerätters mitt i natten om det är det man vill ha.

– 5 000 recept ska vara inprogrammerade, men roboten kommer också att utvecklas. Man ska själv kunna spela in sina favoriträtter så att roboten sedan ska kunna upprepa dem.

Det finns många men och frågetecken här – allt från säkerhet i köket till hur råvaror ska hanteras och rent praktiska smakfrågor, och sedan undrar man ju förstås hur det ska gå med restaurangjobben? – men tanken är spännande. Och lockande för alla som hellre äter maten än lagar den.

man tittar på Moley robotics
Foto: Moley Robotic Kitchen

Publicerat 05.01.2021