Innovation

Elon Musks 5 mest spännande projekt

Elon Musk känner de flesta till, om inte till personnamnet så åtminstone genom hans elbilsmärke Tesla. Men han är ständigt på jakt att förändra världen, och på fler ställen än vägen. Här är fem pågående Musk-projekt:

1. Solcellsstak. Tesla Solar heter takpannorna med integrerade solceller som snart kommer att gå att hyra för alla hugade husägare. Ett batteri lagrar ström till molniga dagar.

2. Rymdresor: SpaceX, som ska ta människor till månen och Mars torde jämte Tesla vara Musks mest kända företag. Inom två år hävdas raketen Starhopper vara färdigtestad. En japansk miljardär är redan ombord genom en saftigt dyr förhandsbokning.

3. Minneslagring: Neuralink heter Elon Musks bolag som med en miljardinvestering utvecklar teknik för att "spela in" och med mikrotrådar implantera tankar och minnen i hjärnan. Syftet är att återvitalisera hjärnor som utsatts för svåra skador. Under 2020 startar skarpa tester på människor.

4. Rymd-wifi: Musks projekt Starlink avser att succesivt skicka ut inte mindre än 12 000 telekommunikationssatelliter i omloppsbana, allt för att ytterligare förbättra internetuppkoppling jorden runt.

5. Mänsklig rörpost: Hyperloop, att genom en tunnel transportera människor i höghastighetskapslar, är ett längre gånget Musk-projekt än man kan tro. Av de 21 tävlande lagen vid SpaceX testtunnel i Kalifornien i våras klarade fyra av transportutmaningen. Nästa år ska tunneln vara en mil lång och ha en kurva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bilder: Virgin Hyperloop One,  Hyperloop Transportation Technologies, Tesla-solar, SpaceX, Teslarati, Duncan Hull, neuralink, 

Publicerat 14.01.2020