Ekonomi

Efter spökstaden

Ödsliga gator med uthyres-skyltar och en och annan uteliggare. Storstäder världen över kämpar med att återfinna sin attraktionskraft efter covidpandemin.

Covidpandemin slog hårt mot San Fransisco på USA:s västkust, där många gator nu är tomma.

När nedstängningarna under coronapandemin var som mest omfattande var det tomt på gatorna i princip överallt. London, New York, Shanghai och Paris – i världens stora ekonomiska centrum luftades farhågor kring hur svårt det skulle bli att komma tillbaka till ett ”normalt” stadsliv.

Vissa platser, bland annat i Kina, har fortfarande ”lockdowns” och i exempelvis San Francisco, på USA:s västkust, är det också svårt. Antalet fotgängare en vanlig dag har minskat med 80 procent jämfört med före covid-19. Och bara en fjärdedel av arbetstagarna är tillbaka på sina kontor i staden, rapporterar ekonomisajten E24.

tom restaurang med en ensam man

Låga dagskassor

Experter säger att det beror på flera saker. San Franciscos covidrestriktioner var bland de strängaste i USA, vilket har slagit hårt mot turistnäringen. Och San Francisco är innovationscentret Silicon Valleys förlängda arm, teknikjättarna där har varit snabba med att inse fördelarna med distans- och hemarbete.

Utvecklingen slår hårt mot restauranger, hotell, transportbolag och handel. Kafé- och krogägare vittnar om dagskassor som är omkring 75 procent lägre än före pandemin (i en tid då inflationen har skjutit råvarupriserna i höjden). Att anställda inte är på kontoret ger intryck av att staden fortfarande är nedstängd, konstaterar San Franciscos chefsekonom Ted Egan för E24.

– Det skapar mer osäkerhet än vad som är vanligt efter en recession.

Säkerheten är också ett problem. Inbrotten i centrum ökade med 52 procent under fjolåret. Och hemlösheten, som redan före pandemin var ett stort bekymmer i San Francisco, har ökat.

Goldengatebron
Distansarbete och näthandel. Många storstäder har svårt att locka människor efter covid-19.

Boende i stadskärnor?

Utvecklingen är möjligen mindre extrem i andra städer, men många tampas med liknande problematik. Nybyggda lyxlägenheter och kontor står outhyrda.

Bland arkitekter och forskare diskuteras nu hur framtidens, postpandemiska samhällen kommer att se ut. Före covid-19 tvingades så kallade vanliga människor lämna stadskärnor, för att ge plats för lyxbostäder och tjusiga kontor, noterar den liberala tidskriften Jacobin Magazine. Men nu gapar husen tomma och efterfrågan är låg – vilket skulle kunna innebära en möjlighet. ”I åratal har aktivister fått höra att det inte finns tillräckligt med pengar eller mark för att bygga de bostäder och anläggningar som behövs. Nu behöver vi inte be om det. Byggnaderna finns redan där”, skriver tidningen.

tom stadsmiljö

Ny typ av ”downtown”

Brooks Rainwater, som driver utvecklingsfrågor på amerikanska National League of Cities, anser att framtidens städer är de som kan locka med inbjudande allmänna parker, bibliotek, kulturhus och bra transporter. Stadsliv har länge haft stark koppling till kontoret, men med hybridjobb kommer vi att se en ny typ av ”downtowns”, skriver han i magasinet Fast Company. Här går Paris i spetsen med cykelbanor, parker och fikavänliga gator som stängts för bilar, enligt Rainwater.

Publicerat 24.07.2022