Kultur

Dyk bland skulpturer

Det är som att stiga ner i en magisk värld. Skulptören och Jason deCaires Taylors undervattensparker kombinerar kunskap, miljöaktivism och hisnande skönhet.

undervattensskulpturer
Jason deCaires Taylor är både konstnär, undervattensfotograf och miljöaktivist. Hans undervattensverk finns i många av världens hav. Bild: Jason deCaires Taylor. Museo Atlantico, Lanzarote.

Den senaste parken, utanför Cyperns Ayia Napa, har bara varit öppen i ett år men är redan vida omskriven. De 93 konstverken där är formgivna specifikt för att hjälpa det utfiskade Medelhavet att återhämta sig. Havets ekosystem är under stor press, i undervattensparken finns bland annat trädformade skulpturer som designats för att locka fiskar och annat marint liv. Vissa trädkronor når nästan upp till vattenytan, andra står djupare på den karga sandbottnen.

I skulpturparken, som sträcker sig ner till tio meters djup, finns också andra motiv – bland annat av barn som leker kurragömma. Referenserna till klimatförändringar och miljöförstöring är många, om än sublima och estetiska. På Jason deCaires Taylors hemsida heter det att naturen ska utveckla verken, på sikt kommer de pH-naturliga skulpturerna att täckas av biomassa och få ett nytt uttryck.

Dykare och undervattensskulpturer
Konstnären Jason deCaires Taylor bygger undervattensparker som ett led i att sätta fokus på klimathot och miljöförstöringar. Bild: Jason deCaires Taylor. MUSAN, Ayia Napa, Cypern.

Skulpturparken, kallad Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa, ligger bara 200 meter från stranden i ett naturskyddsområde. Den är öppen för dykare och snorklare, som kan nå den från en flytbrygga som det går att promenera till från land.

Britten Jason deCaires Taylor, som även är undervattensfotograf, har skapat submarina skulpturparker i nära 16 år. Hittills har över 1 100 ”levande” konstverk placerats ut vid bland annat den spanska ön Lanzarote, Cancun i Mexiko, i Oslotrakten i Norge och vid John Brewer-revet utanför nordöstra Australien.

undervattensskulpturer
Bli hänförd av skönhet, men inse också att miljön och våra hav är sköra. Sådana känslor hoppas konstnären Jason deCaires Taylor väcka hos dem som besöker hans skulpturparker i haven. Bild: Jason deCaires Taylor. Museo Atlantico, Lanzarote.

– Museum är platser där vi bevarar, lär oss om och skyddar något som är heligt. Vi borde tänka på våra hav på samma sätt, har han sagt.

Konstnären hoppas även att hans skulpturparker skapar optimism som i sin tur leder till åtgärder för att stärka havet. 

Publicerat 28.06.2022