Innovation

Stad i förvandling

Digitala mötesplatser, grön energi från regn och mer smittsäker lokaltrafik. När stadslivet gör comeback efter covidpandemin ställs nya krav – inom en snar framtid kommer inget vara sig likt. Drönare, var god dröj…

Smarta uppkopplade byggnader, träningsmöjligheter, drönare, kultur – och gott kaffe. Allt och lite till lär finnas i morgondagens smarta städer. Video: Stockholms Handelskammare

– Hållbara, smarta städer växer fram världen över, konstaterar Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Tillsammans med Anthony Larsson, som forskar inom området innovation management, har han skrivit en bok i ämnet. Författarna beskriver den som en handbok för de som vill driva den urbana agendan och utveckla nästa generations attraktiva och hållbara städer.

I Designing Smart and Resilient Cities for a Post-Pandemic World: Metropandemic Revolution analyserar duon tio områden som är avgörande för städer som vill göra comeback efter nedstängning och hemmaarbete. De är attraktivitet, arbetsmarknad, bostäder, infrastruktur och färdmedel, hälsovård, internationella affärsnav, digitalisering, säkerhet, hållbarhet och sammanhållning.

Andreas Hatzigeorgiou och Anthony Larsson
Innebar coronapandemin spiken i kistan för världen städer? Nej, anser Andreas Hatzigeorgiou och Anthony Larsson vid Stockholms Handelskammare som skrivit en bok om framtidens städer. Foto: Stockholms Handelskammare/Nicklas Thegerström

Flyger fram?

Utvecklingen går i en rasande hastighet. Snart åker vi självkörande bilar eller tar en drönare i stället för en taxi till jobbet. Ett smidigare sätt att resa och i ett annat perspektiv också smittsäkrare än att trängas i kollektivtrafiken.

Att metropoler blir motståndskraftiga mot framtida pandemier och andra typer av kriser är avgörande, enligt författarna. Det innebär dock inte att det är realistiskt att bygga samhällen med nollvision mot smitta.

– Det är naivt och omöjligt. Motståndskraftiga städer är snarare sådana som klarar att upprätthålla viktiga funktioner om en pandemi uppstår, säger Anthony Larsson.

Hälsa i vidare bemärkelse är ett centralt begrepp för den som planerar framtidens metropoler. Samhällen som det går att promenera och cykla i, där det är enkelt att leva hälsosamt, kommer att vara vinnare, enligt Larsson.

– Hälsa är inte enbart avsaknad av sjukdom… hälsa är rikedom, slår han fast.

Du nya sköna (stads-) värld – där uppkoppling är centralt och robotar utför repetitiva, tunga uppgifter.

Robotar och smarta torg

Det finns dock flera andra faktorer som påverkar livet i framtidens städer. Den kanske mest uppenbara är robotiseringen, som skyndats på av pandemin. Redan nu görs vissa enkla och repetitiva uppgifter på exempelvis hotell av maskiner.

Automatiseringen gör att vissa arbetstagare blir av med sina jobb och tvingas till omskolning. Men samtidigt blir arbetsmarknaden alltmer digital och gigekonomin boomar – du väljer själv varifrån och hur du arbetar.

Smarta torg och självkörande lokaltrafik lär bli viktiga inslag i framtidens städer, spår författarna Andreas Hatzigeorgiou och Anthony Larsson.

Men då måste hemmametropolen vara lockande. Uppkoppling är centralt. Hatzigeorgiou talar entusiastiskt om smarta gator, trappor och torg som kan mäta trafikflöden och ladda fordon i närheten.

Lägg därtill att experiment pågår för att utvinna grön energi från exempelvis regn som faller på gator (samt energi som alstras från fotsteg, något Talk rapporterat om tidigare – läs mer här).

Publicerat 25.11.2022