Kultur

Dörr till paradiset

Äventyrliga lodger, historiska palats och vattenfallspromenader. Efter år av nedstängningar bubblar hotellbranschen av kreativitet. Här är 11 av de mest exotiska anläggningarna som slår upp dörrarna i år. Dags att boka en resa?

&Beyond Punakha, River Lodge, Bhutan
&Beyond Punakha, River Lodge, Bhutan

Europa


Le Grand Mazarin, Paris, Frankrike

Le Grand Mazarin
Le Grand Mazarin. Foto: Vincent Leroux

Den haussade svenske arkitekten Martin Brudnizki står för 1700-talsinredningen på Le Grand Mazarin. Hotellet är det första i stadsmiljö som Maisons Pariente – bolaget bakom femstjärniga pärlor som Lou Pinot i Saint Tropez och Le Coucou i Méribel i franska Alperna – öppnar. Invigning: i vår.


Rosewood, München, Tyskland

Rosewood
Bild: Rosewood Hotels

Hotellkedjan Rosewood etablerar sig i Tyskland genom att ta över två historiska byggnader i München: Bayerischen Staatsbanks tidigare huvudkontor samt Neuhaus-Preysingpalatset. De utsökta husen bjuder pampiga salonger och anslående trapphus – och 132 sobra hotellrum. Invigning: i slutet av året.


Hotel Vermelho, Melides, Portugal

Vermelho
Hotel Vermelho. Foto: Marugal

Den franske lyxskodesignern Christian Louboutin brukar resa till Melides i Portugal för att hämta inspiration. Nu vill han att fler ska kunna göra detsamma. Tillsammans med hotellkedjan Marugal öppnar han ett litet boutiquehotell med 13 rum. På Vermelho är allt handplockat av Louboutin, från möblerna till konst och keramik. Nyfiken på namnet? Vermelho betyder ”röd” på portugisiska – den färg Louboutin gjorde till sin redan på 1990-talet då han började göra skor med karaktäristisk eldröd undersula. Invigning: i vår.


Jacy´z Hotel&Resort i Göteborg

Jacyz

Beläget i en 100 meter hög skyskrapa med glasfasad satsar Jacy´z på att bli Göteborgs nya city-resort. Här väntar 233 rum, en poolklubb med utsikt som heter duga, tre restauranger, ett gym, biljardbord, en deli och en blomsterbutik. Bland annat. Inredningen är inspirerad av glamouren i 1960-talets Las Vegas och flera av rummen har unik design. I sommar öppnar ytterligare en poolklubb, på taket under bar himmel, samt en konsertscen. Invigning: har öppnat.


USA


Mankas
Foto: Brendan Mainini

Mankas, Marin County, San Francisco

Point Reyes är en av Kaliforniens mest säregna platser, känt för sitt djurliv och den vita fyr som tittar ut över Stilla havet från en dramatisk klippa. Strax intill ligger Mankas, en anläggning som designats av inredningsgurun Ken Fulk. Med mörka träslag, stora eldstäder och läsfåtöljer är Mankas, med sina 21 rum, tänkt att inspirera till äventyr och upptäcktsfärder. Invigning: i maj.


The Inn at Mattei´s Tavern i Los Olivos i Kalifornien

The Inn at Mattei´s Tavern i Los Olivos i Kalifornien

Under guldrushen på 1800-talet var det ett uppskattat övernattningsställe för resenärer som kom med häst och vagn. Nu har värdshuset i Los Olivos, nordväst om Los Angeles, fått nytt liv som en ranchliknande lyxanläggning. Här väntar 67 rum, varav flera bungalows, ett spa och en fantastisk poolanläggning – omgivna av olivträd och blommande lavendel. Och ingen behöver gå hungrig. Mattei´s Tavern är specialiserad på det rustika kaliforniska köket och använder i huvudsak lokala råvaror. Invigning: har öppnat


Warren Street Hotel, New York

Warren Street Hotel
Warren Street Hotel. Rendering: Firmdale Hotels

Äkta paret och entreprenörsduon Tim och Kit Kemp öppnar ett syskonhotell till framgångsrika Crosby Street Hotel. Warren Street Hotel har byggts på en gammal parkeringsplats på sydvästra Manhattan och lockar med sällskapsrum, ett orangeri, en bar och en restaurang. Den elva våningar höga byggnaden har jättelika glasfönster som garanterar en magnifik utsikt. Invigning: i september.


Asien och Mellanöstern


&Beyond Punakha, River Lodge, Bhutan

Foto: andBeyond

Sugen på flottfärder, kajakturer, fiske och vandring? I höst öppnar &Beyond sin första lyxlodge i Asien, i bergslandet Bhutan. Den öppna anläggningen ligger vid Mo Chhu-flodens bädd, omgiven av risfält och grönska, och satsar på att bli en praktfull lekplats för äventyrare. Invigning: i september.


The Ned, Doha, Qatar

Foto: The Ned

The Ned, en kombinerad klubb och hotell, finns redan i London och New York. Nu slår man upp portarna i Doha. Den libanesiske arkitekten William Sednaoui har gjort om Qatars gamla inrikesdepartement till en magnifik anläggning med 90 gästrum, sju restauranger, ett spa, ett gym och svårslagen utsikt. Invigning: i vår.


The Standard, Singapore

The Standard
Bild: The Standard

Med toppläge vid berömda Orchard Road väntas The Standard Singapore bli ett tillskott till det redan sjudande nattlivet i den lilla stadsstaten. Runt en botanisk innegård byggs nu 143 gästrum, en evighetspool, en bar och en restaurang. Invigning: i slutet av året


Afrika


Future Found Sanctuary, Kapstaden, Sydafrika

Future Found Sanctuary. Video: Million Memories

Går det att få naturupplevelser och stadskänsla på en och samma gång? Ja, Future Found Sanctuary satsar på det. Med ett unikt läge i utkanten av Kapstaden, nära Taffelbergens nationalpark och Godahoppsudden, utlovas en anläggning som erbjuder både safaris och lyxiga spabehandlingar. Gästerna kan dessutom njuta av vattenfallspromenader och en meny som till stor del är baserad på egenodlade grönsaker. Invigning: i vår.


Källa: Vogue med flera

Publicerat 01.02.2023