Diskmaskinsdesignern som blev rymdentreprenör
Det här är den fantastiska entreprenörshistorien om den före detta diskmaskinsdesignern Peter Beck som från sin verkstad i hemmet på Nya Zeeland grundat ett av världens mest framgångsrika rymdbolag. Nu utmanar Rocket Lab Elon Musk i slaget om stjärnorna.
Framgångsreceptet? Ingen universitetsutbildning och en förkärlek för höga hastigheter.
Hur sannolikt är det att en diskmaskinsdesigner från Nya Zeeland uppfinner en liten, smart raket som kan frakta paket till rymden? Inte särskilt, men det har redan hänt. Peter Becks bolag Rocket Lab är i nuläget värt närmare 3 miljarder dollar och är därmed en så kallad rymd-enhörning.
Med huvudkontor i Los Angeles skjuter Rocket Lab upp transportraketer från både USA och Nya Zeeland för kunder som USA:s rymdstyrelse Nasa, satellitbolaget Inmarsat och Astroscale, som specialiserat sig på att städa i rymden.
Blev lärling
Men vem är han – och hur är det möjligt att en ensam person kan lösa en uppgift som det normalt krävs mängder av forskare och ingenjörer och miljarder av dollar för att lösa?
Vi tar det från början: Universitet och högskolor lockade aldrig Peter Beck när han slutade skolan i lilla Invercargill på Sydön. I stället hoppade han på ett lärlingsprogram hos vitvarutillverkaren Fisher & Paykel, där han fick suga åt sig kunskap direkt från bolagets maskinister.
Peter Beck avverkade lärlingsprogrammet snabbare än alla andra och avancerade snabbt från verkstaden till avdelningen för diskmaskinsdesign. Efter sju år kunde han gå vidare till det statliga forskningslabbet Industrial Research Limited, trots att han saknade formell akademisk utbildning.
Men det var hemma i verkstaden det hände. Peter Beck älskade motorer. Han byggde om gamla bilar, testade superladdare och nya typer av bränsleinsprutning – allt som kunde få dem att gå snabbare. Han experimenterade med väte och han läste allt han kom över om raketmotorer.
Kramade motorn
Ett foto från den tiden visar Peter Beck liggandes med bröstet mot ramen på något som ser ut som en signalgul motorcykel. Armarna är sträckta mot handtagen och på motorns vanliga plats finns ett avlångt paket i vad som ser ut att vara aluminiumfolie. Färden skedde bokstavligen talat med raketfart. Peter Beck hade nämligen byggt ett fordon med ångdriven raketmotor. Ett senare foto visar honom med ”jet-pack” på ryggen och rullskridskor på fötterna.
Innovationerna var resultatet av Becks passion för snabba motorer. Älskar man sådana är det svårt att inte snegla på rymden.
En kollega fick höra talas om hans ambition att starta ett företag för raketutveckling. Han tipsade om en person som var så begeistrad av rymden att han bytt namn till Mark Rocket (!). Peter Beck lyckades locka Rocket att bli partner och 2007 såg deras raketföretag Rocket Lab världens ljus. Två år senare sköts den första raketen upp från ön.
– Din jäkla skönhet! Yes, lär Beck ha hojtat när han såg sin skapelse stiga mot skyarna
Musks beslut, Becks chans
Ungefär samtidig beslöt Elon Musk, grundare av SpaceX och världens kanske mest kände rymdentreprenör, att hans bolags framtid låg i stora raketer.
Beck såg en möjlighet i strategin. Han ville tillverka mindre raketer som kunde ta små laster till rymden till en i sammanhanget låg kostnad, omkring 5 miljoner dollar paketet. Redan 2006 insåg han under en resa till USA att ingen byggde små rymdraketer.
– Lita på din intuition och kör på, har Beck sagt om beslutet.
Den strategin har fungerat. Hittills har 163 satelliter skickats upp med Rocket Labs raketmodell Electron. Över 1 700 satelliter i omlopp använder sig av teknik från Rocket Lab, enligt bolagets hemsida. Electron anses vara så tillförlitlig att bolagets försäkringspremie nyligen sänktes.
Rocket Lab börsintroducerades 2021 och har nu närmare 1 000 anställda. Pressen på dem är enorm, allt måste stämma vid varje uppskjutning. Men tanken på sådana misslyckanden är inte det som håller Peter Beck vaken om natten.
– Det mest skrämmande jag gjort var att ordna julfest för personalen. Det var nämligen då jag insåg hur stor påverkan mina beslut har på deras liv. Det är något jag tar på största allvar, har han berättat för tv-kanalen CNBC.
Småspringer fram
I nuläget har Rocket Lab orderboken full. Och man utvecklar en stor återanvändningsbar raket kallad Neutron som kommer bli en direkt konkurrent till SpaceX-raketen Falcon 9, skriver Bloomberg. Dessutom testades nyligen ett hypersoniskt system kallat “Haste” (hasta). Namnet passar in på Becks stil.
– Jag tycker att allt går för långsamt. Det är frustrerande. Det vet min personal, jag småspringer överallt hela tiden, berättar han.
Bilder: Rocket Lab
Publicerat 28.08.2023