Ekonomi

Detta händer 2021

2021… Det finns en passande symbolik i att året som vi står inför är det tjugoförsta året i detta århundrade. Siffran 21 har som bekant alltid förknippats med spel, spänning och risk – och nog känns tiden osäkrare än på länge. The Economist har listat 9 trender och tendenser inför det nya året.

1. Vaccinkampen. När vaccinerna blir tillgängliga i större mängder kommer det omfattande arbetet från att utveckla dem övergå i nästa fas – hur de ska fördelas. Vaccindiplomati, budgivning och strider på kniven. Och hur många kommer att vägra vaccinsprutan när den väl erbjuds? 

2. Återhämtning, eller? När ekonomier studsar tillbaka från pandemin blir återhämtningen ojämn. Lokala upp- och nergångar kommer och går – och regeringar svänger från att ge näringslivet konstgjord andning till att hjälpa människor som har förlorat sina jobb. Klyftan mellan starka och svaga bolag riskerar att öka.  

3. Världsordning. Hur mycket kommer Joe Biden, nyinstallerad i Vita huset, att kunna plåstra om en sönderfallande världsordning? Parisavtalet om klimatet och Iranavtalet om kärnkraften är självklara att börja med, men problemen uppstod före Donald Trump och kommer att finnas kvar efter Joe Biden. 

4. På vems sida? Hur kommer USA:s handelskrig med Kina utvecklas med ett nytt ledarskap i Vita huset. Oavsett det kommer nog många länder, inte minst i Afrika och Sydostasien, göra sitt bästa för att slippa välja sida.

5. Nya tech-beteenden. 2020 blev året när pandemin tvingade oss till allt från zoom-möten och online-shopping till distansarbete och lektioner hemifrån. 2021 blir det tydligare vilka förändringar vi kommer att hålla fast vid.

6. En mindre värld. Turismen krymper och ändrar form – hemester är fortfarande grejen. Flygbolag, hotellkedjor och flygplanstillverkare får det fortsatt tufft, även om en ljusning kan anas framåt sommaren.

7. Positivt för klimatet. Pandemin har visat att världen kan kraftsamla när det verkligen behövs. Detta kommer också visas i framtiden med globala, gröna återhämtningsplaner och minskade utsläpp.

8. Omtagning. 2021 blir déjà vu-året, ett andra försök att få till 2020. FN:s klimatmöte, OS, Eurovision, Världsutställningen i Dubai och många andra politiska, sport- och kommersiella evenemang gör sitt bästa ett år senare än planerat.

9. En väckarklocka. Forskare och analytiker som har varnat för faran med en pandemi i flera år kommer att försöka få beslutsfattare att ta andra försummade risker som antibiotikaresistens och kärnkraftsterrorism på större allvar. 

Källa: The Economist

Publicerat 05.01.2021